ПОНЕДЕЉАК, 6. 8. 2018 - 17:02

Извор: РТС

Почело обележавање 600 година манастира Манасија

У Манастиру Манасији почело је обележавање шест векова од постојања ове монументалне средњевековне задужбине деспота Стефана Лазаревића. Манасија је још од средњег века била духовни и културни центар Срба, а последњих година манастирски комплекс значајно је обновљен.

Последња владарска задужбина средњевековне Србије замишљена је као манастирска тврђава способна за одбрану, са јединственим системом кула и бедема. Бисер средњoвековне архитектуре је и црква Свете Тројице, а оно што овај манастир издваја од других је и некадашња "Ресавска школа", чувена преписивачка радионица.

"Волим овде да дођем, за мене је ово савршено место. Нестварно је да и после шест векова оволико пуно људи привлачи да дође овде и да посети ову велику светињу", кажу посетиоци.

Манастир "Ресава", како га још зову, био је кроз векове и извор снаге српског народа, а духовни и културни храм остао је до данас.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј са Архијерејима наше Свете Цркве у Манастиру Манасија

"Ми смо мали народ, одржало нас јe јединство кроз читаву историју. То ће нас и данас одржати и убудуће ако будемо јединствени, непосвађани, неподељени, неомржени. Имамо много оних који нас не воле али је за нас најбитније и најважније да имамо љубав божију", каже Патријарх српски г-дин Иринеј.

Кроз векове уништаван, импозантан манастирски комплекс у неколико наврата је детаљно реконструисан, па се тако сада степеништем може и на највишу Деспотову кулу која има пет спратова. Последњих година радове су финансирали министарство културе, општина Деспотовац и кабинет председника Србије са око 80 милиона динара.

ТВ Храм
Министар културе г-дин Владан Вукосављевић у Манастиру Манасија

"Шест векова је велика традиција и за земље које нису имали толико ратова и разарања у својој историји. Ми морамо као Министарство културе али и читаво друштво да се снажно боримо за заштиту културног наслеђа, јер имамо шта да штитимо, имамо чиме да се поносимо", наглашава министар Владан Вукосављевић.

ТВ Храм
Манастир Манасија

Манасија је данас женски манастир у који верници долазе да се поклоне  моштима деспота Стефана Лазаревића чију су гробницу археолози открили током радова 2006. године али и уживају у јединственим средњевековним фрескама. 

Повезане вести

Вести