УТОРАК, 9. 1. 2018 - 17:15

Извор: Срна

Владика Григорије: "Вапај за миром и помирењем међу људима"

Христос, који је ради људског спасења претрпио крст и смрт, очекује да се људи у односима међусобно изграђују, имајући у виду управо њега и његову жртвену љубав, истакао је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Срна
Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије

Владика Григорије истакао је и да се једном лепом речју понекад све успостави, као што једна ружна реч може све да разори. 

"Свима је потребна реч која ослобађа, поново успоставља и окреће према ближњима, једне према другим", нагласио је владика Григорије у поздравној беседи у Мостару, где је одржан божићни концерт на коме је наступила Биљана Крстић и Бистрик оркестар. 

Владика Григорије подсетио је да се Христос у теологији уобичајено назива Сином Божијим, Сином човечијим и Богочовеком, али се назива и Логосом, речју Божијом. 

"Зато ћу подсетити на речи великих отаца Цркве и њихово богонадахнуто умовање, рећи нешто о речи и речима за шта сам уверен да је и те како повезано са тим да је Реч Божија постала човеком. Није ли тачно да лепа, добра, блага реч изграђује, да нас оживљује и оздрављује? И зар немамо сви искуство тога да нас свака ружна реч рањава, разграђује, разбољева, растужује и понекад обара?", навео је владика Григорије. 

Владика је напоменуо да, ако вам је до некога стало, ако га волите, пазићете на сваку изговорену реч. 

"Зар не би требало да нам буде важно како на све то гледа онај који се због нас у телу родио, претрпио смрт и даровао нам живот, који све чини ради нас и ради нашега спасења? Није ли неизмерна и неизрецива његова милост, јер нас без обзира на наше грехе увек изнова прима кад год искрено изговоримо реч молитве? Исти он нам је заповедио да волимо и пазимо један другога, да наше односе изграђујемо речима пуним љубави. Данас у овом граду и овој земљи, где живе различити народи, са различитим верама и културама, ово подсећање на значај речи истовремено је и вапај за миром, за помирењем међу људима", поручио је епископ Григорије. 

Епископ захумско-херцеговачки и приморски додао је да се пред тајном љубави Божије, откривеној у Логосу - Речи, клањамо у божићне дане и ту тајну прослављамо и у песмама славимо. 

"Та реч треба да буде орошена Речју Божијом. Зато је и реч поздрава који ових дана изговарамо оживљујућа и окрепљујућа - Мир Божији, Христос се роди!", рекао је владика Григорије. 

Владика је поручио да ћемо славити Божић као оно што је започело и догађа се у векове вјекова, а не као нешто што је било и прошло. 

"То ћемо чинити и у овој тихој и свјетлој ноћи у граду Мостару, не гледајући на то ко је ко, него се увек изнова сећајући да смо сви деца Божија", навео је владика Григорије. 

Концерт у великој дворани Хрватског дома херцега Стјепана Косаче у Мостару, за који се тражило место више, а који традиционално организују Српско културно и просветно друштво "Просвјета", Градски одбор Мостар, и Српско певачко и културно-уметничко друштво "Гусле", уз подршку и благослов Српске православне општине Мостар, увеличала су наступом и деца која похађају православну веронауку у Мостару. Скај клуб који делује при Црквеној општини припремио је и пакетиће за дјецу. 

Концерту је присуствовао велики број људи, представници власти, културног и јавног живота из Херцеговине, међу којима градоначелник Мостара Љубо Бешлић, градоначелник Требиња Лука Петровић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, председавајући Представничког дома Парламента Федерације БиХ Един Мушић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, министри и посланици из Херцеговачко-неретванског кантона, представници Католичке цркве и Исламске заједнице.

Повезане вести

Вести