ПОНЕДЕЉАК, 5. 11. 2018 - 12:29

Извор: Политика

Седам позлаћених крстова над Мостаром

На куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару данас ће бити подигнуто седам позлаћених крстова који ће након 26 година поново засјати над Мостаром, јер се порушени Саборни храм из пепела издигао на мостарским Бјелушинама. Нихова преосвештенства владике њемачки Григорије и захумско-херцеговачки Димитрије освештали су данас седам позлаћених крстова. Освештању крстова претходила је Света архијерејска литургија у Старој цркви у Мостару, коју је су служили епископи Григорије, Димитрије и умировљени владика Атанасије, уз саслужење бројног свештенства, а потом је литија стигла до Саборне цркве, гђе су освештани крстови.

Политика
Освећење Крстова за Саборни Храм у Мостару

Мостарски Срби кажу да је ово велики дан за њих, али и цели Мостар, јер је ова црква симбол и свједок вековног постојања Срба у овом граду и симбол српског идентитета у Мостару.

Владика Григорије рекао је у беседи да се добро сећа дана када су испод разрушеног храма извукли поломљени крст са врха куполе. Мислио је да ће се градити храм, али не и да ће тај крст бити враћен. ''Видевши овај храбри народ у долини Неретве, који има велику љубав према својим прецима, свом храму, својој деци, видевши да међу браћом католицима и муслиманима има пуно људи који желе да се изгради ова црква, знао сам да ћемо је изградити”, рекао је владика Григорије истичући да је овај храм саборни за све православне Херцеговце, било где да су у свету.

Политика
Владика Григорије и Владика Димитрије са најмлађим мостарцима

''Он је наше саборно место, са кога полазимо и коме се враћамо, зато је толико важно да изградимо овај храм. Он је наше исходиште и наше усходиште, наше крштење, наше Богојављење, Васкрсење, Вазнесење и наша Педесетница'', додао је владика Григорије.

Он је напоменуо да је градња овог храма била праћена многим недаћама, али да је и то добар знак, најављујући да ће храм бити изграђен за годину или две.

''Мислио сам да је ово превелики храм за овај град и за наш народ у Херцеговини, али сада знам да је овај храм прикладан за нас Херцеговце. Овај храм је наше огледало и све што ми јесмо. Градећи овај храм, имали смо на уму да волимо наше ближње, наше претке и потомке, али и наше сусједе Хрвате и Бошњаке. Зато нам је Бог дао да изградимо и обновимо овај храм”, истакао је владика Григорије.

Политика
Освећење Крстова за Саборни Храм у Мостару

Он је навео да ће за годину или две, када буде изграђена Саборна црква у Мостару у њој певати и играти, као Давид, па нека онда свети оци чине са њим шта хоће'.

Владика Григорије поручио је да се обновом овог храма обнавља  наша вера, наша прошлост и гради наша будућност.

Освештању крстова присусвовао је велики број грађана Мостара, али и Мостараца и пријатеља из Републике Српске и Србије.

Политика
Васкрсава Саборни Храм у Мостару

Саборна црква Свете Тројице, која је до рата била највећи православни храм на Балкану, запаљена је и минирана до темеља у јуну 1992. године. Обнова је почела 2010. године, а у 18. септембра ове године када је у централну куполу уграђен последњи камен завршени су груби грађевински радови.

Црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је реч о националном споменику културе.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије.

Политика
Пет позлаћених Крстова за Саборни Храм у Мостару

Саборна црква Свете Тројице један је од симбола Мостара, али и симбол српског идентитета у овом граду. Тренутно је једини велики необновљени вјерски објекат у БиХ.

Сада следи постављање крова, отвора и украшавање ентеријера и екстеријера цркве за шта је потребно прикупити значајан износ средстава. Завршетак радова је планиран до 2020. године када Епархија захумско-херцеговачка и приморска прославља 800 година постојања, а круна те свечаности требало би бити освештање Саборне цркве.

Повезане вести

Вести