ЧЕТВРТАК, 12. 4. 2018 - 13:00

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Васкрс у Епархији буенос-ајреској и јужноамеричкој

Васкрсење Христово свечано је прослављено у цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу. Светом архијерејском Литургијом началствовао је заменик митрополита Амфилохија у Епархији буенос-ајреској и јужно-централно америчкој, Епископ диоклијски г. Кирило. Саслуживали су свештеник Стефан Јовановић, јеромонах Серафим (Ракановић) и јерођакона Давид (Јанкетић) уз учешће великог броја верника

Митрополија црногорско-приморска
Васкрс у Епархији буенос-ајреској и јужноамеричкој

По завршетку Литургије Владика је присутнима честитао најрадоснији хришћански празник, а потом је прочитана Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Након благосиљања васкршњих јаја, сабрање је настављено за свечаном празничном трпезом у организацији Црквене општине и великим трудом монахиње Лидије. Сабране око трпезе љубави прво је поздравио протођакон Никола Радиш захваливши свима на учешћу у прослави празника над празницима.  Амбасадорка Републике Србије у Аргентини гђа Јела Баћовић је изразила радост због сусрета са својим сународницима. Упутивши позив присутнима да прате активности амбасаде на веб страници и фејсбук профилу, истакла је да су им запослени у амбасади увек на располагању. -Амбасада Србије у Аргентини је ваш дом, а ми смо вам увијек на располагању, казала је амбасадорка Баћовић.

Радост празника употпунио је наступ изворне групе Југословенско друштво „Наш дом“, који у свом репертоару његује српску традиционалну музику. На крају сабрања, владика Кирило је све присутне поздравио радосним поздравом: Христос васкрсе! - Ваистину васкрсе!

Митрополија црногорско-приморска
Васкрс у Епархији буенос-ајреској и јужноамеричкој

У месту Пунта Кан у Републици Доминикани на Васкрс, 8. априла 2018. године, по први пут је служена је света Литургија са благословом Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског и администратора Епархије  буеносајреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохија. Литургија је служена и претходног дана, на Велику суботу и на Благовести Пресвете Богородице. На Васкршњој Литургији, коју је служио архимандрит др Евстатије Аздејковић, окупило се преко 80 верника. Отац Евстатије, свештеник Српске Православне Цркве у Венецуели задужен за Републику Доминикану, више пута у току године долази у ово место, служи Литургију и крштава децу. Пошто још увек немају плац за планирану изградњу храма Христовог Преображења у Доминиканској Републици, отац Евстатије са верницима служио је Литургију у једном од локала још неотвореног тржног центра нашег угледног бизнисмена Д. Илића.

Митрополија црногорско-приморска
Васкрс у Епархији буенос-ајреској и јужноамеричкој

После прићешћа верних и литургијског сабрања почело је традиционално такмичење у разбијању васкршњих јаја. Уследила је трпеза љубави коју је припремила једна од српских снајки, Доминиканка Ана Марија Станковић. Верници и наши сународници иако далеко од Србије нису заборављени од своје Српске Православне Цркве. Остали су верни својој православној вери и обичајама које у Доминикани далеко од отаџбине, хвала Богу, прослављају окупљени око свог мисионара и пастира архимандрита др Евстатија Аздејковића.

У Пунта Кани увелико су почеле и припреме за прву прославу Видовдана у Републици Доминикани која је заказана за 30. јун како би прослави могао да присуствује што већи број верника. То ће  бити и прилика за још једно окупљање Срба у Доминикани и уједно доказ да се Срби ни тамо далеко не одричу и не заборављају Косово и Метохију.

Прослава празника над празницима Васкрсења Христовог и Благовести у Пунта Кану на далеким и егзотичним Карибима у Републици Доминикани, где су се ове године по први пут чуле и одјекивале свете речи Христос воскресе - Ваистину воскресе!, још једно су дивно сведочанство силе Васкрсења које се проповеда и проноси широм земаљског шара.

Повезане вести

Вести