ПЕТАК, 6. 4. 2018 - 20:51

Извор: Епархија жичка

Изношење Плаштанице у краљевачком Саборном храму

У богослужбеном предању Цркве, Страсна седмица заузима место препознатљиво по дескриптивности и наративности. Слике и речи нас враћају у време када је земљом ходио наш Господ Исус Христос. Оприсутњујући Њега и домострој спасења којим нас је даривао, ми сваке године идемо стопама његовим. Сигурнијег Пута немамо.

Епархија жичка
Епископ Јустин целива Јеванђеље и Плаштаницу

Тако је и 6. априла 2018. године било у краљевачком Саборном храму. Заједно са Епископом г. Јустином који предстоји Црквом Божјом која борави у граду Краљеву, престоном граду светосавске Епископије жичке, свештенство и верни народ су у наставку вечерњег богослужења пронели Плаштаницу кроз простор храма.

Обрадован скелама које најављују фреске којима ћемо заменити беле зидове, храм заједно са свима нама у средишту своме сада чува Христа који погребно изображен чека да за нас још једном пројави победу над смрћу.

Епархија жичка
Велики петак у краљевачком Саборном Храму

У Базелу је Достојевски 1867. пред Холбајновом сликом Христа скинутог са крста скоро изгубио веру, и ту сцену пренео у роман Идиот где се исто догађа са кнезом Мишкином. Данас, ми смо веру оснажили наслућујући радост која нам предстоји на вратима гроба Христовог. Поклањајући се страдањима Христовим, чекамо да постанемо учесници Славе Његове.

Повезане вести

Вести