УТОРАК, 9. 1. 2018 - 12:06

Извор: Франкфуртске вести

Божић огрејао Србе Канаде

Уз положајника и богату и разноврсну божићну трпезу православни Срби у далекој и леденој Канади прославили су најрадоснији хришћански празник Божић. У недељу се током дана у Торонту температура попела на читавих -8 па се лакше дисало, но навече је већ било -22 чисто да се свет не навикне на скоро па "пролећне" температуре.

Франкфуртске вести
На Бадње вече у Храму Свети Ђорђе у Ватерлоу (фото: В.Мачар)

Божић је пао на дан викенда ове године, па се прослављало у миру, без тензија и трчања са посла да се стигне све обавити. У нашим црквама у највећем канадском граду на божићним литургијама био је верни народ, они који не долазе само о празницима или да покупе бадњак.

За Бадње вече цркве претесне, а народ похрлио да се склони од бездушне хладноће. У храму Сабора свих српских светитеља у Мисисаги одавно није било толико света. После вечерњег коју су служили старешина храма Јован Марјанац, те свештеници Првослав Пурић и Љубомир Рајић, прочитана је божићна посланица епископа канадског Митрофана.

Отац Јован Марјанац присутнима се обратио божићним поздравом и напоменом да у земљи "у којој живимо свега имамо и превише, само нам недостаје духовности". Он се, такође, захвалио свим црквеним организацијама чији чланови напорно раде и волонтирају да храм буде стециште Срба западног дела Торонта и околине.

ТВ Храм
Стецисте верника у Мисисаги (фото: Г. Глигоровић)

Верници и парохијани присуствовали су уношењу и освећењу бадњака у Српском центру. После ложења Бадњака на имању цркве у сали Српског центра послужени су посна вечера и "шумадијски чај."

Бадње вече и Божић прошли су ове године у лепој свечаној атмосфери и правом зимског угођају. Понеко је успео да испоштује и древне обичаје сечења и уношења Бадњака у кућу пре сванућа. Другови из детињства, сви у раним двадесетим, Милутин, Бранислав, Марко, Филип, Огњен, Богдан, Никола и Саша пре шест ујутро на Бадњи дан запутили су се у потрагу за бадњацима.

Кажу, било је баш хладно, али срећом нису имали потребе да иду далеко од својих кућа. Насекли су бадњаке и тиме улепшали Бадњи дан својим фамилијама. Ови момци, скоро још деца, као бебе или двогодишњаци са родитељима су стигли у Канаду из Сарајева, Невесиња, Крагујевца, Крајине и Београда.

Повезане вести

Вести