УТОРАК, 9. 1. 2018 - 15:10

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Патријарх Иринеј: "Сачувати Републику Српску!"

Његова Светост Патријарх српски Иринеј рекао је да треба сачувати Републику Српску јер је то једини начин да се на овим просторима одржи народ српски са својим именом и културом.

РТРС
Фото: РТРС

Његова Светост Патријарх српски Иринеј данас је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља служио Свету архијерејску литургију поводом трећег дана Божића који је посвећен Светом архиђакону и првомученику Стефану.

Патријарху су саслуживали Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, владика зворничко-тузлански Фотије, епископ бихаћко-петровачки Сергије, те свештеници и ђакони Српске православне цркве. 

Светој архијерејској Литургији присуствовали су Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина, државни врх Републике Српске, као и представници Владе Републике Србије.

"Срби знају шта је држава, јер смо је увек имали, умеју да поштују државу. Док тога буде постојаћемо и опстати", истакао је Патријарх Иринеј у обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

РТРС
Фото: РТРС

Патријарх Иринеј пожелио је благословен данашњи дан и срећну славу Републици Српској, Србима у Српској и целом српском народу, онима који су остали у отаџбини и онима који су стицајем околности раштркани по свету.

"Нека Господ Бог благослови Републику Српску, српски народ, али и све друге народе, све народе који носе Бога", поручио је Патријарх Иринеј, изразивши задовољство што може да подели радост данашњег празника, као и због постојања Срба у Републици Српској и у Србији.

Српски Патријарх нагласио да добрих људи има у свим верама и народима.

Повезане вести

Вести