НЕДЕЉА, 6. 12. 2020 - 15:20

Извор: Слово љубве

Епископ Јован: Ми се Литургијом учимо како да живимо (ВИДЕО)

Поводом преславе Храма Светог Александра Невског на Дорћолу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је Светом Архијерејском Литургијом на дана упокојења овог светог руског кнеза, у недељу, 6. децембра 2020. године.

ТВ Храм

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је произнео беседу у којој је поучио верни народ и свештенство о смислу нашег живота и месту молитве у њему. Епископ Јован је истакао да нас о молитви најбоље учи Света Литургија, коју сви заједно служимо, јер у њој „овде и сада предокушавамо Царство Божије.“ „Ми се Литургијом учимо како да живимо, а шта је друго Литургија него благодарење. А основно за сваког хришћанина је да благодари Богу, за сва знана и незнана доброчинства која нам Бог чини“ рекао је Епископ Јован, објашњавајући вредност и смисао Литургије.

У току Свете Литургије Епископ Јован је рукоположио ђакона Драгана Неђића у свештенички чин. Том приликом Епископ Јован је упутио поуку будућем свештенику Драгану о тежини и лепоти свештеничког позива, посебно указујући да у свом будућем позиву увек стоји чврсто у молитви, јер свештенички позив је мученички позив. Црква не поверава свештеницима некаква материјална добра, већ поверава душе верника, и зато ће Бог из свештеничких руку тражити душу сваког верника, напоменуо је Епископ Јован, додајући, да то сазнање обавезује не само свештенике, већ и вернике „да се моле за свог свештеника, да би заједничким молитвама, трудом и подвигом угодили Богу“.

На крају, Епископ Јован је пререзао славски колач  са верним народом и хором при храму Св. Александра Невског, који данас прославља своју славу.

Његовом Преосвештенству Епископу Јовану саслуживали су протојереји – ставрофори Вајо Јовић и Видан Томановић, протојереји Душан Јовић и Јован Гардовић, новорукоположени јереј Драган Неђић, протођакон Стеван Рапајић, ђакон Александар Секулић, ђакони Василије Старовлах и Иван Гашић.

ТВ Храм

У наставку послушајте беседу Епископа шумадијског Г. Јована у храму Св. Александра Невског у Београду.

Повезане вести

Вести