ПОНЕДЕЉАК, 2. 11. 2020 - 15:06

Извор: Радио Слово љубве

Патријарх Иринеј: Покретач и носилац духовних и свих других обнова у Црној Гори био је Митрополит Амфилохије

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је након свете архијерејске заупокојене Литургије и монашког опела у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, произнео дивну беседу у којој је приметио да "ако упоредимо време и прилике у којима су делали Митрополит св. Петар Цетињски и Митрополит Амфилохије, приметићемо да су се обојица храбро и пожртвовано борили за опстанак православне вере и отачког предања у Црној Гори".

ТВ Храм

Сватјејши је подсетио на девастирано стање Српске Православне Цркве у духовно запуштеном читавоме народу у Црној Гори, које је дочекало Митрополита Амфилохија по устоличењу, али је он "апостолском ревношћу крчио коров на њиви Господњој", те се почео сабирати народ на светим Литургијама, обновљено је свештенство и монаштво, а тиме и вера у народу. За релативно кратко време је васкрсавала Црна Гора и постајала пример српској Цркви и српском народу", рекао је између осталог Патријарх Иринеј.

"Покретач и носилац духовних и свих других обнова у Црној Гори био је Митрополит Амфилохије", рекао је Патријарх Иринеј и додао да ће зато "његово име бити златним словима уписано у српској историји".

"Блаженопочивши Митрополит Амфилохије својим упокојењем оставља велику празнину у животу наше Цркве, а посебно у решењу проблема везаних за Цркву овде у Црној Гори", рекао је Патријарх Иринеј и додао да се нада да ће "својим молитвама пред Лицем Божијим измолити да се прилике у Црној Гори реше на најбољи и најкориснији начин за Цркву и како за српски и за друге народе у Црној Гори".

Свјатејши је нагласио да "народу остаје да следује примеру и поукама блаженопочившег Митрополита, да граде и чувају јединство у вери, љубави и оданости Господу нашем Исусу Христу, братољубљу и оданости своме отачаству и своме роду". Патријарх је посебно нагласио "оно што је Митрополит гајио и носио у своме срцу, а што је као аманет оставио својој верној пастви - љубав према Кососву и Метохији и тамошњем српскоме страдалноме народу".

Патријарх је на крају подсетио на велику жељу блаженопочившег Митрополита - да се обнови Његошева капела на Ловћену. "Нека ово буде његов аманет верном српском народу и Црној Гори" рекао је Патријарх Иринеј.

У наставку чујте ову беседу у целини, коју смо преузели из директног преноса свете Литругије од Радија "Светигора".

Повезане вести

Вести