СУБОТА, 31. 10. 2020 - 12:18

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Заупокојена архијерејска Литургија у Цетињском манастиру

Пет Архијереја СПЦ служили су јутрос у Цетињском манастиру, крај одра Митрополита Амфилохија, Свету Заупокојену Архијерејску Литургију, а Митрополија црогорско-приморска је на својој страници вршила директан пренос.

Слово љубве

Служили су Епископи будимљанско-никшићки г. Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, диоклијски г. Методије, умировљени захумско-херцеговачки г. Атанасије, са свештенством и свештеномонаштвом.

Владика Атанасије је беседио након Јеванђеља поделивши са вернима сећање на последњу исповест Митрополита Амфилохија у болници: "Био је спреман за пут. Сав његов пут био је пут Христа. Рођен је на Христов дан, носио Његово име. Проповедник, носилац и остваритељ Јеванђеља Христовог. Благовесник животом, службом, жртвом својом за народ и уснућем блаженим. Много га је волео наш свети отац Јустин, следовао је оцу Пајсију и носио име оца Амфилохија што значи борац на два фронта...Сведок је Васкрсења Христовог!" - казао је Владика Атанасије над одром Митрополита Амфилохија. 

На крају Свете Заупокојене Литургије беседио је Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије који је казао да је љубав Митрополита Амфилохија досезала до свих крајева. Бринуо је о свакоме, о распетом Косову и Метохији, васпитавао...Са неба ће нас чувати, молитвено заступати, додао је Владика Теодосије.

Читаве ноћи између петка и суботе, 30. и 31.октобра, свештенство је читало Јеванђеље поред одра свог Митрополита и поред ћивота Светог Петра Цетињског, известио је за Слово љубве проф.Александар Вујовић.

Тело Миторполита Амфилохија биће данас у 13 часова свечано испраћено из Цетињског манастира за Подгорицу где ће бити молитвено дочекано, у 14 часова, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. У Храму ће бити све до недеље, 1. новембра, када ће се служити Света архијерејска заупокојена Литургија којом ће началствовати Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са више архијереја наше и других помесних Цркава. Након Литургије ће бити служено опело и обављена сахрана. Блаженопочивши Митрополит Амфилохије ће, по својој сопственој жељи биће сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, у гробу који је припремљен за његовог живота.

Повезане вести

Вести