ЧЕТВРТАК, 12. 11. 2020 - 14:24

Извор: Митрополија црногоско-приморска

Владика Кирило саслушан у ЦБ Подгорица - Изјаву дао и Прота Бранко Вујачић

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило 11. новембра, саслушан је у Центру безбједности Подгорица поводом Свете литургије коју је служио на Митровдан, у недјељу, 8. новембра, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Митрополија црногорско-приморска

Владика Кирило је у подгорички ЦБ дошао у пратњи адвоката Божа Милоњића, саопштила је митрополија црногоско-приморска.

По завршетку саслушања Преосвећени владика је за Радио Светигору казао да Црква стално позива народ на поштовање здравствених мјера и поручио онима који брину за здравље грађана да народ Црне Горе од Цркве може добити само благослов и душевно и тјелесно здравље те да она не може да буде извор заразе или болести. Он је нагласио да га послије привођења Митрополита Амфилохија, једног од најзначајнијих личности у историји Црне Горе, не чуди ово његово привођење иако се лично осјећа повријеђеним, јер није био у Црној Гори годину дана па је очекивао да ће бити са радошћу примљен.

“Ми ћемо и даље са својим народом да подносимо и болест и тугу, и радост и гоњења, и све што треба. Очекујемо да ће и Црна Гора коначно поћи путем демократије, гдје ће се поштовати права свих грађана Црне Горе, њихово здравље и душевно и тјелесно, гдје неће бити подјела по националним, вјерским и партијским особеностима људи, како се то уочава посебно у неколико последњих година у Црној Гори. Из неких центара акценат се поставља на партијском припадништву људи и тиме се врши подјела у народу. Надам се да ће нова Влада, нова власт која је изабрана већинском вољом народа, радити паметно, мудро, са Божијим благословом. И нека нам држава таква и буде, са Божијим благословом”, казао је владика Кирило.

На питање да ли је као Епископ у Јужној Америци, чија епископија се протеже на преко двадесет држава, у којима су такође на снази епидемиолошке мјере услед пандемије корона вируса, имао прилику да чује да су игдје привођена или саслушавана свештена лица, ради обављања своје вјерске службе која није забрањена, владика Кирило је одговорио да су од почетка пандемије у Јужној Америци свештена лица третирана као и медицинско особље, са слободним приступом обољелима и другим вјерницима, ради обављања њихових вјерских потреба.

“У Јужној Америци постоје наравно мјере здравствене, као и свуда у свијету. Оне су мање више у цијелом свијету сличне, али од почетка пандемије свештена лица су била третирана као и медицинско особље. Имали смо слободно кретања, слободан приступ, могли смо да посјећујемо болеснике или било кога од вјерника”, казао је владика и додао да и када су богослужења вршена са ограниченим бројем људи, нико никада није дошао да провјерава или процесуира свештенике.

Адвокат Божо Милоњић је казао да је да ће Државно тужилаштво уз помоћ полиције наставити да овај случај испитује до краја и да их интересује ко је организовао Литургију у недјељу 8. новембра:

“Ми смо за сад завршили. Владика је дао изјаву у својству грађанина. Шта ће даље бити, видјећемо. Све зависи од поступања полиције и тужиоца”, закључио је адвокат Милоњић.

Протојереј Бранко Вујачић пуштен из подгоричког Центра безбједности

Парох подгорички протојереј Бранко Вујачић пуштен је из подгоричког Центра безбједности након што је дао изјаву у својству грађанина због служења митровданске Литургије и помена блаженопочившем Митрополиту Амфилохију у саборном храму Христовог Васкрсења.

“Управо сам дао изјаву у вези недјељне митровданске литургије у саборном храму, на позив инспектора Центра безбједности. Они процјењују да нијесу испоштоване мјере НКТ. По налогу тужиоца сам пуштен и сада чекамо даљи поступак”, рекао је он Радио-Светигори након саслушања у Центру безбједности.

Додао је да се, нажалост, наставља овакав однос полиције према Цркви.

“Чули смо недавно и изјаве од највиших државних званичника да је Црква главни кривац за ширење епидемије, тако да то доживљавамо као наставак прогона Цркве од тренутне државне власти и надамо се да ће ускоро престати овакав однос и прогон, те да долази мирније и боље вријеме за Цркву и православни народ”, поручио је прота Бранко Вујачић.

Подсјећамо, синоћ је из истог разлога у подгоричком Центру безбједности саслушан Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, а ноћ раније и протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Повезане вести

Вести