ПЕТАК, 25. 9. 2020 - 14:34

Извор: Епархија жичка

Храмовна слава и рукоположење у Прељини

Црквена општина у Прељини прославила је славу и деведестогодишњицу храма Светих Јоакима и Ане.

Епархија жичка

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин је началствовао светом архијерејском Литургијом. Саслуживали су јеромонах Иларион из манастира Преображења, архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, јереји Дарко Несторовић и Радоња Мирковић и протођакон Александар Грујовић.

Велики број верника је узео учешћа у светој Литургији, а међу њима и градоначелник Чачка г. Милун Тодоровић, као неуморни помоћник при обнављању храма и порте прељинске. Црква je постала богатија за још једног служитеља. Владика Јустин је рукоположио дипломираног теолога  г. Стефана Медара у чин ђакона.

-Налазимо се у храму који већ 90 година молитвено сабира вернике око Тела Христовог, где су се многе душе спасавале и добијале утеху од Господа кроз Свете Тајне, поручио је Владика који је посебно нагласио улогу праведних Јоакима и Ане, који су учесници у Икономији Спасења:

-Они су родитељи Пресвете Богородице, градитељи моста који спаја неспојиво, као Оне која рађа Сина Божјег, Онога који никога не оставља гладног нити жедног, већ свако добија благодат и Божју милост. Све то иде на корист онима који су се трудили да буду у заједници и желе да добију Царство Небеско. Тамо ће и добити сву радост где настаје живот бесконачни.

-Наш циљ није да останемо у овом привременом свету, већ да будемо достојни имена Христовог, тако ћемо се решити свих болести и прљавштина овога света и бити у Промислу Божјем. То значи радост заједнице са Господом, да нас препозна као своје и постави у своје Царство Небеско. Данас читава Света Гора празнује Праведне богородитеље Јоакима и Ану, као и Пресвету Богородицу. Чудесна је тајна у којој Богородица окупља свет око Христа, а ми се причешћујемо Тајнама Божјим, то је наше сабрање и наша радост да љубимо једни друге, поручио је владика Јустин.

У даљем делу Литургије уследила је додела грамата парохијанима који су из несебичне љубави увек на помоћи Цркви и парохији прељинској. То су Душица Топаловић, Милош Рајовић и Александар Ракићевић. После ломљења славског колача, уследила је трпеза љубави коју је припремила породица Топаловић.

Повезане вести

Вести