СУБОТА, 13. 7. 2019 - 12:52

Стотине верника у Петровданској литији у Бијелом Пољу

Епархија будимљанско-никшићка и Српска православна црквена општина Бијело Поље организовали су прославу Петровдана, а стотине православних верника учесвовало је у молитвеном ходу улицама Бијелог Поља у част светих апостола Петра и Павла.

ТВ Храм
Петровданска Литија улицама Бијелог Поља

Традиционална Петровданска литија кренула је од 18 часова од цркве Светих апостола Петра и Павла, а верници су носећи иконе уз молитву, ходали до цркве Светог Николе у Никољцу. Литију су предводили епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, милешевски Атанасије и рашко- призренски Теодосије, са бројним свештенством и монаштвом.

Колона верника кренула је од цркве светих апостола Петра и Павла у 18 часова, улицама града до цркве светог Николаја Мирликијског у Никољцу, а заустављана је на више градских раскршћа и на централном тргу, одакле су упућивани благослови и молитве за напредак Бијелог Поља.

Честитајући празник заштитника града, светих апостола Петра  и Павла, владика Јоаникије је казао да нас они пред лицем и престолом Божјим заступају својим молитвама.

ТВ Храм
Петровданска Литија улицама Бијелог Поља

“И  од бога са неба, покривајући нас својим молитвеним покровом ниспошиљу нам благодат, јачају веру у срцима нашим, љубав и све врлине. Данас цела православна васељена се сабира око имена Божијега и око имена светих апостола и испуњује се древно пророштво да ће сви народи прићи дому Божјем. А све народе у васељени приводе Христу Господу у дом Божји свети апостоли Петар и Павле”, беседио је владика Јоаникије.

Он је заблагодарио Преосвећеним Епископима милешевском Атанасију и рашко-призренском  Теодосију, који су, на овај велики празник, дошли да учествују у свештеном ходу кроз Бијело Поље.

„Хвала Владици Атанасију, који нам доноси своју љубав, благослов од гроба Светог Саве, манастира Милешеве и своје Епископије, љубав свештенства и народа. Иако смо две Епархије, али смо једно у Христу Господу и браћа, то је потврдио наш драги Владика Атанасије, његово свештенство и народ, који су нам дошли да заједно учинимо овај свештени ход кроз Бијело Поље и да заједно примимо благослов Светих првоврховних апостола Петра и Павла“ - рекао је Владика Јоаникије и додао:

ТВ Храм
Петровданска Литија улицама Бијелог Поља

„Посебно благодаримо нашем брату у Христу, Владици Теодосију, који нам доноси своју љубав са мученичког Косова и Метохије од распетих, али славних и великих, свеопштих српских светиња. Видимо, како је тешко Владици Теодосију, његовом свештенству, монаштву и народу, али они све подносе христолико, носећи свој крст, не жалећи се, не ропћући, него у славу Божју. Са њихових лица, у овим најтежим временима, сија радост свете православне вере и дубоки оптимизам, јер, остајући верни Крсту Христовом, њих крепи сила Часног и животворног Крста и слава Васкрсења Христовог их обасјава. Наш Преосвећени владика Теодосије стоји као стуб и сабира свој народ око престола Божјег, с њим заједно његово свештенство“, казао је Епископ Јоаникије.

ТВ Храм
Обраћање Владике Јоаникија током Петровданске Литије у Бијелом Пољу

У име Црквене општине Бијело Поље традиционално Петровданско сабрање поздравио је Ранко Дамјановић, председник. Он је навео да је у Бијелом Пољу, на свечан и величанствен начин, прослављен велики јубилеј 800 година аутокефалности наше свете Цркве и 800 година постојања Епископије будимљанско-никшићке.

„Међутим, морамо да се сетимо и јубилеја, који су настали за нашег живота, а ове године се навршава 20 година епископске службе нашег Владике Јоаникија. Сви знамо како је ова Епархија расла под његовим руковођењем. На територији наше Општине `90.-их година смо имали свега пет цркава у којима се могло служити. Данас, благословом и трудом Преосвећеног Епископа Јоаникија, и нашим заједно с њим, имамо 28 цркава, седам парохијских домова и конака, имамо велику духовну активност, познате су наше академије и литије, помажемо народ. Досад смо помогли да се обнови и направи 13 кућа, отворили смо и Народну кухињу за гладне. Зато је Црквена општина Бијело Поље одлучила да, на овај велики и свети дан, у име свих нас, Владици Јоаникију уручи на дар панагију и крст. На тој панагији се налази икона Мајке Божје, са жељом да чува нашег Владику и да се он моли за нас Мајци Божјој“, казао је Дамјановић.

ТВ Храм
Петровданска Литија улицама Бијелог Поља

Повезане вести

Вести