УТОРАК, 11. 9. 2018 - 16:55

Извор: РТС

Арноа Гујона косовска полиција привела и претила му, а онда и забранила улаз на Косово и Метохију

Француски хуманитарац Арно Гујон, којем је на неодређено време забрањен улазак на Косово и Метохију, каже да га је косовска полиција претресала "као криминалца" и да је саслушаван три сата. Рекли су ми да ће, као што ја "прљам" Албанце у француским медијима, и они упрљати моје име и мој имиџ, наводи Гујон.

ТВ Храм
Арно Гујон

Француски хуманитарац Арно Гујон се, пошто га је косовска полиција задржала на административном пункту Мердаре, вратио у централну Србију. 

Осим Гујона, косовска полиција задржала је и двојицу активиста организације "Срби за Србе" који су послати на ванредни преглед.

Гујон је на Косово кренуо како би присуствовао отварању фарме живине за потребе народне кухиње Епархије рашко-призренске у српском селу Прековце код Новог Брда.

Гујон за РТС каже да је цариник, када му је предао своју српску личну карту, наредио полицајцу да га приведе и стави му лисице.

"Међутим, он је био Србин и није ми ставио лисице, али су ме сви водили у њихову канцеларију где су ме претресли, где сам се нашао као да сам криминалац и онда су ми дали забрану уласка на Косово и Метохију на неодређено време, без образложења", објашњава Гујон.

ТВ Храм
Арно Гујон

Млади Француз каже да је његов хуманитарни рад доведен у питање и да је "данас послата стравична порука".

"Нажалост, они редовно и приводе и хапсе Србе на Косову и Метохији, а очигледно су сада почели да хапсе и оне који нису Срби, али који помажу Србима који у тешким условима преживљавају на Космету", истиче Гујон.

Полиција га је задржала три сата, а у међувремену је, каже, дошла екипа из обавештајне службе која га је испитивала не само о хуманитарном раду него и о извештавању француских медија о ситуацији на Косову и Метохији.

"Онда су ми запретили тако што су ми рекли: Пошто ти прљаш Албанце у Француској, ми ћемо да упрљамо тебе и твоју личност, твој имиџ, тебе и твоје породице и то на све могуће начине, преко свих могућих канала", испричао је Гујон и закључио да је "то опасно, то је више од саме забране".

Француски хуманитарац каже да се неће помирити са забраном и да ће наставити да се бори за правду, како би могао да настави да доставља преко потребну помоћ српском народу на Космету.

Повезане вести

Вести