НЕДЕЉА, 6. 5. 2018 - 13:00

Извор: ТВ Храм

Генералштаб Војске Србије прославио своју Крсну славу

Генералштаб Војске Србије прославиo je 6. маја 2018. године, први пут у новијој историји Србије, своју славу - Светог великомученика Георгија. Свету архијерејску литургију у богослужбеном простору Генералштаба - параклису Светог великомученика Георгија на Бањици, служио јеЊегова Светост Патријарх српски Господин Иринеј уз саслужење војног свештенства и појање хора „Мојсије Петровић".

 

Домаћин и први кум славе био је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Славском сабрању присуствовали су изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин, представници Министарства одбране и бројне друге званице.

Одлуком министра одбране од 11. маја 2017. године одређене су храмовне славе богослужбених простора и славе 52 команде јединице и установе Војске Србије и Министарства одбране.

Славе команди, јединица и установа одређене су по узору на Крсне славе победоносних пукова Српске војске и на основу традиција које негују, а на образложени предлог њихових припадника.

За храмовне славе одређени су дани, у које се, према календару прослављају црквени празници и свети којима су посвећени богослужбени простори.

Од укупно 34 богослужбена простора, колико их има за православне вернике у Министарству одбране и Војсци Србије, последњи је недавно освештан у Гарди посвећен управо Светом великомученику Георгију.

Верска служба у Војсци србије васпостављена је 2011. године потписивањем Споразума Министарства одбране са традиционалним црквама и верским заједницама, а од 2013. године, после више од седам деценија, враћени војни свештеници у јединицама војске.

Повезане вести

Вести