ПОНЕДЕЉАК, 31. 12. 2018 - 18:00

Извор: pravoslavie.ru

Руска црква оснива Патријаршијске Егзархате у западној европи и југоисточној азији

На седници Светог синода Руске Православне Цркве која је одржана 28. децембра у патријаршијској и синодалној резиденцији у Даниловом манастиру у Москви чланови Синода су размотрили стање црквених послова у земљама западне Европе (журнал бр. 105) и у земљама југоисточне Азије (журнал бр. 106) преноси Патриархија.ru.

pravoslavie.ru
Седница Светог синода Руске Православне Цркве

Донета је одлука о стварању Патријаршијског егзархата у западној Европи с центром у Паризу. У сферу пастирске одговорности егзархата улазе следеће земље: Кнежевина Андора, Краљевина Белгија, Уједињена краљевина Велика Британија и Северна Ирска, Ирска, Краљевина Шпанија, Република Италија, Кнежевина Лихтенштајн, Велико војводство Луксембург, Кнежевина Монако, Краљевина Холандија, Република Португалија, Република Француска и Швајцарска конфедерација.

За поглавара Патријаршијског егзархата у западној Европи именован је Епископ богородски Јован с титулом „корсунски и западноевропски“. Владика Јован се именује за надлежног архијереја Корсунске епархије, а привремено ће и даље управљати парохијама Руске Православне Цркве у Републици Италији.

Синод је такође донео одлуку о оснивању епархије Руске Православне Цркве у Шпанији и Португалији с центром у Мадриду. За епархијског архијереја Шпанско-португалске епархије с титулом „мадридски и лисабонски“ именован је Епископ корсунски Нестор.

Због значајних успеха мисије Руске Православне Цркве у земљама југоисточне Азије који се огледају у повећању броја храмова и заједница, примању свештеничког звања од стране локалног становништва и појачаном интересовању за руско православље, као и због повећања броја становника који говоре руски и који стално или привремено живе у земљама у овом региону, донета је одлука да се оснује Патријарашки егзархат у југоисточној Азији с центром у Сингапуру.

У сферу пастирске одговорности наведеног егзархата улазе следеће земље: Република Сингапур, Социјалистичка Република Вијетнам, Република Индонезија, Краљевина Камбоџа, Корејска Народна Демократска Република, Република Кореја, Лаоска Народна Демократска Република, Мелезија, Република Савез Мјанмара, Република Филипини и Краљевина Тајланд.

За поглавара Патријаршијског егзархата у југоисточној Азији с титулом сингапурски и југоисточно-азијски“ именован је Архиепископ солнечногорски Сергије при чему ће привремено и даље вршити дужност руководиоца Административног секретаријата Московске патријаршије.

Са руског Марина Тодић

Повезане вести

Писана реч