Црквени календар за недељу 16. 02. 2020.

Пролог за 16. фебруар (3. фебруар)


Свети Симеон Богопримац

У време цара мисирског Птоломеја Фила- делфа изабран би и овај Симеон као један од знамените Седамдесеторице, којима би поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик. Симеон рађаше свој посао савесно, но када превођаше пророка Исаију, па дође до оног проро- чанства: ево ђева ће затрудњети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч ђева и замени је са речју "млада жена", и да тако и преведе на грчки. Али у том тренутку јави се Симеону ангел Божји и задржа га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито, и да је тачно записано. А да је истинито и тачно, рече му још весник Божји, увериће се и он сам лично, јер по Божјој вољи неће умрети док не види Месију рођенога од девојке. Обрадова се праведни Симеон таквоме гласу с неба, остави пророчанство неизмењено, и захвали Богу што га удостојава да доживи и види Обећанога. Када Младенац Исус би донесен Девом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који беше веома стар и бео као лабуд. Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Деву и Младенца по светлости што зрачаше око глава њихових као ореол. Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер виђеше очи моје спасење Твоје" (Лк 2, 29-30). Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу. Ани је тада било осамдесет четири године. Ускоро по том престави се свети Симеон. Овај праведни старац Симеон сматра се заштитником мале деце.
 

Свети мученици Адријан и Евула

Ове две свете душе беху дошле на свога места Ванеје у Кесарију Кападокијску, да посете у тамници затворене хришћане, те да их утеше и охрабре. Али, и они буду ухваћени и на смрт осуђени. Адријана посеку мачем, а Евулу баце пред зверове 309. године. И тако, не жалећи за овим животом, они чесно и радосно пређу у живот вечни.
 

Свети Јаков, архиепископ српски

Архиепископ 1286-1292. године. О њему се не зна много. Зна се да је обнављао и подизао цркве и да је, вероватно око 1290. године, преместио седиште српске архиепископије из манастира Жиче у Пећ. Велику бригу је посвећивао манастиру Студеници, снабдео је богослужбеним књигама и црквеним сасудима. Изузетну бригу је посвећивао српским подвижницима. Ореол светитељства задобио је чистотом своје вере и хришћанске љубави. Красиле су га кротост, смиреност и доброчинства.
 

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
недеља 02. фебруар 19. јануар Свети Лав Римски; свети Флавијан Цариградски (Почетак поста) пост
понедељак 03. фебруар 20. јануар Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија пост
недеља 16. фебруар 02. фебруар Пролог за 16. фебруар (3. фебруар)
понедељак 17. фебруар 03. фебруар Пролог за 17. фебруар
понедељак 24. фебруар 10. фебруар Свети Власије; свети великомученик Ђорђе Кратовац
уторак 25. фебруар 11. фебруар Свети Мелетије Антиохијски
среда 26. фебруар 12. фебруар Свети Симеон Мироточиви
четвртак 27. фебруар 13. фебруар Свети Симеон Мироточиви
петак 28. фебруар 14. фебруар Свети апостол Онисим; преподобни Јевсевије Пустињак
субота 29. фебруар 15. фебруар Свети мученици Памфил и Порфирије и других 12 мученика