Црквени календар за понедељак 25. 11. 2019.

Свети Јован Милостиви; Преподобни Нил Синајски


Свети Јован Милостиви

Патријарх Александријски. Рођен на острву Кипру у кнежевској фамилији. Отац му беше кнез Епифаније. Васпитан од детињства као прави хришћанин. На наваљивање родитеља он се ожени и имаде деце. Но по Божјем Промислу преселише се из овог живота у онај и деца му и жена. Чувен због милосрђа и благочешћа Јован би изабран за патријарха Александријског у време цара Ираклија. Десет година управљао црквом Александријском као истински пастир, чувајући је од незнабожаца и јеретика. Био је узор кротости, милосрђа и човекољубља. „Ако желиш благородства, говорио је он, не тражи га у крви него у добродетељи, јер то је право благородство.” Сви свети одликовали су се милосрђем, али св. Јован беше се сав предао овој дивној добродетељи. Литургишући једном сети се патријарх речи Христове: ако принесеш дар свој к олтару и онде се опоменеш да брат твој има нешто на те (Мат. 5, 23–24) и сети се да један од клирика ту у цркви има злу вољу на њега; он брзо остави свете дарове, приђе томе клирику, паде му пред ноге и замоли за опроштај. И тек када се измири с тим човеком, врати се ка жртвенику. Једном опет идући цркви св. Кира и Јована догоди се да га срете нека бедна удовица и поче му говорити о беди својој. Пратиоци патријархови осетише досаду од дуга жалбовања женина, па ће рећи владици, да пожури у цркву на службу, и после службе може чути ту жену. Одговори им св. Јован: „а како ће сад Бог мене послушати, ако ја њу не послушам?” И не хте се кренути с места док не чу удовичину жалбу до краја. Када Персијанци ударише на Мисир патријарх Јован седе у лађу да се удаљи од напасти. Уз пут се разболи и стигавши на Кипар умре у своме месту рођења, 620. год., и пређе у царство бесмртно Господа свога. Мошти његове чудотворне пренете најпре у Цариград, по том у Буда Пешту и најзад у Пресбург.

Тропар (глас 8):

В терпјенији твојем стјажал јеси мзду твоју, отче преподобне, в молитвах непрестано терпјевиј, нишчија возљубивиј и сија удовљивиј; по молисја Христу Богу, Јоване милостиве, блажене, спастисја душам нашим.

Свети пророк Ахија

Из Силома. Пророковао на 1000 година пре Христа. Прорекао Јеровоаму слуги Соломоновом, да ће се зацарити над 10 колена Израиљевих (I Цар. 11, 29).

Преподобни Нил Синајски

Био најпре префект у престоници, Цариграду. Као жењен човек имао једног сина и једну ћерку. Видећи порочан живот престонички он се договори са женом, да се удаље из света. Тако и учине. Жена са ћерком оде у неки женски манастир у Мисир, а Нил са сином Теодулом на гору Синајску. Пуних 60 година подвизавао се св. Нил на Синају. Написао прекрасне књиге о духовном животу. Упокојио се мирно око 450. год. у 80. години живота земаљског и преселио се у блажени живот небески. Његова је света реч: „Телесне страсти воде своје порекло од телесних потреба: и против њих је нужна уздржљивост; а страсти душевне рађају се од потреба душевних, и против њих је нужна молитва”.

Тропар (глас 8):

Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Ниле оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Преподобни Нил Мироточиви

Родом из Мореје. Као јеромонах дошао са својим стрицем у Свету Гору. Подвизавао се као отшелник у пустом месту званом Свети Камени. Када се упокојио из њега потекло миро у таквом обиљу, да се са врха горе сливало у море. То чудотворно миро привлачило је болесне људе са свих страна. Ученик св. Нила осети досаду од множине посетилаца, те се у молитви пожали на свога духовног оца, св. Нила. И мироточење на једном се пресече. Св. Нил се подвизавао у пуном смислу као древни светитељи. Упокојио се у 17. столећу.

Свети Нил Синајски монасима збори:
– Исусово име у срцу говори!
Срце своје вежбај у незлобивости,
Тело у чистоти и уздржљивости.
Ако си увређен, претрпи увреду,
Тако ће увређач осетит’ позледу.
Плачи за грешником и кад напредује:
Он у сусрет правди вечитој путује.
Ако трпиш беде, оне теби служе.
Та беде су трње, на ком расту руже.
Кад се Богу молиш, пријатност не проси,
Но проси што души користи доноси.
Смрти се не плаши, ал’ чекај смрт тела;
Пре стида од људи стиди с’ од ангела.
Клони с’ искушења и сам га не тражи,
Но кад само дође, јунак се покажи;
Ко се благим Христом често причешћује,
Христос к’о у храму у њему станује,
Са људима мало и ретко говори
А са Богом често, и све чешће збори.
Тако Нил Синајски монахе учаше,
И све речи своје делом сведочаше.

РАСУЂИВАЊЕ

Многим светим људима и женама откривено је раније, кад ће умрети и променити животом. То је велики дар неба. Но не чекајући овај дар ми недостојни треба сваки дан покајањем да се готовимо за исход. Од људи се може и побећи а од Бога никад. Када св. Јован Милостиви бегаше од Персијанаца из Мисира, јави му се на лађи неки светао муж са златним скиптром у руци и рече му: „Цар царева призива те к Себи”. Јован разумеде ове речи и поче се приготовљавати за смрт, која ускоро и наступи. Св. краљу Стефану Дечанском јављао се чешће омиљени му светитељ Николај, па му се он јавио и пред смрт и рекао му: „Стефане, приготови се за свој исход, скоро ћеш предстати Господу”. По милосрђу ова два светитеља били су врло слични. Од неизмерног блага, којим је Јован располагао као патријарх при цркви Александриској он је на самрти имао само трећину једног динара, и то је наредио да се да сиромасима. А када Дечански беше у манастиру Пантократору у Цариграду, посла му тајом неки милостиви великаш српски знатну суму новаца: „благодарим добром господину за љубав, одговори Стефан доносиоцу, но учиниће ми већу радост, ако новац, намењен мени, буде он раздавао сиромасима”.

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам храброст апостола Павла (Дела Ап. 28.), и то:
1. како он две године сеђаше у оковима у Риму;
2. како слободно проповедаше Јеванђеље незнабошцима и Јеврејима не бојећи се никога;
3. како га од проповедања Христа не може одвратити ни оков, ни тамница, ни сама смрт.

БЕСЕДА

о томе како туђинци посташе чељад у дому
Тако дакле више нијесте туђи и
дошљаци него сажитељи светитеља и
домаћи Богу (Еф. 2, 19).


Пре доласка Христа Господа изгледало је, да су само Јевреји блиски Богу а незнабошци даљни. У самој ствари и Јевреји и незнабошци подједнако су били удаљени од Бога и од истинског богопоштовања. Тада дође Он, Христос Спаситељ, и благовести мир вама, даљнима и блискима, и још кроз то приведе обоје, тј и Јевреје и незнабошце, у једноме духу ка Оцу. У новој твари, или новом човеку, или цркви Божјој, један је дух; и свак ко ступа у цркву Божју прима тога духа, тако да ма колико да се повећава број чланова цркве, увек остаје исти један дух Божји; и ма колико народа и племена и раса да ступе у цркву Божју, дух се не мења, но остаје вазда за вазда један и исти дух. Ето зашто ви незнабошци нисте туђи и дошљаци у цркви, ко као и сви остали чланови цркве сажитељи светитеља и домаћи Богу. Јер црква је на светости заснована, и њен камен темељац јесте Светац над светцима, и према плану сви чланови њени треба да су свети. Светима се називају и сви они, који живеше пре Христа но очекиваше Христа и надаше се у Њ, као и они који живеше после Христа признавајући Христа као Господа Сина Божјег, као Спаситеља, Искупитеља, Васркрситеља и Судију. Грех дели и отуђује од Бога. Но кроз Христа Господа деоба и отуђеност ишчезе, и сви верни били они пређашњи Јевреји или незнабошци посташе домаћи Богу. Све због и кроз Господа Исуса Христа. О браћо моја, Господ Христос нам је даровао нешто више и драгоценије од овог живота – даровао нам је мир и пријатељство с Богом. А ово је веће и драгоценије од живота у отуђености од

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
петак 01. новембар 18. октобар Св. Пророк Јоил; Преподобни Прохор Пчињски; Преподобни Јован Рилски пост
субота 02. новембар 19. октобар Свети великомученик Артемије - Митровске (затворене) задушнице
недеља 03. новембар 20. октобар Преподобни Иларион; Свети Иларион Меглински; Свети Висарион Исповедник
понедељак 04. новембар 21. октобар Свети равноапостолни Аверкије Јерапољски
уторак 05. новембар 22. октобар Свети апостол Јаков, први епископ Јерусалимски
среда 06. новембар 23. октобар Свети мученик Арета
четвртак 07. новембар 24. октобар Свети мученици Маркијан и Мартирије
петак 08. новембар 25. октобар СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ - МИТРОВДАН пост
субота 09. новембар 26. октобар Свети мученик Нестор
недеља 10. новембар 27. октобар Свети мученик Терентије; Свети Арсеније Сремац, Архиепископ српски
понедељак 11. новембар 28. октобар Свети Аврамије Затворник; Преподобномученица Анастасија Римљанка
уторак 12. новембар 29. октобар Свети краљ Милутин; Преподобни Теоктист и Јелена; Свети Варнава Хвостански Исповедник
среда 13. новембар 30. октобар Свети апостоли Стахије, Амплије, Урван и други с њима пост
четвртак 14. новембар 31. октобар Свети Козма и Дамјан - Врачеви
петак 15. новембар 01. новембар Свети мученици Акиндин, Пигасије и други с њима пост
субота 16. новембар 02. новембар Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц
недеља 17. новембар 03. новембар Преподобни Јоаникије Велики; Свештеномученик Никандар
понедељак 18. новембар 04. новембар Преподобномученик Галактион и Епистима
уторак 19. новембар 05. новембар Свети Павле Исповедник; Преподобни Варлам Хутински
среда 20. новембар 06. новембар Света 33 мученика у Мелитини; Преподобни Лазар
четвртак 21. новембар 07. новембар САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ОСТАЛИХ НЕБЕСКИХ СИЛА БЕСТЕЛЕСНИХ - АРАНЂЕЛОВДАН
петак 22. новембар 08. новембар Свети мученици Онисифор и Порфирије; Свети Нектарије Егински пост
субота 23. новембар 09. новембар Свети апостоли Олимп, Ераст, Родион и други с њима
недеља 24. новембар 10. новембар Свети мученик Мина; Свети краљ Стефан Дечански - Мратиндан
понедељак 25. новембар 11. новембар Свети Јован Милостиви; Преподобни Нил Синајски
уторак 26. новембар 12. новембар Свети Јован Златоусти (Божићне покладе)
среда 27. новембар 13. новембар Свети апостол Филип (Почетак поста) пост
четвртак 28. новембар 14. новембар Свети мученици Гурије, Самон и Авив пост
петак 29. новембар 15. новембар Свети апостол и јеванђелист Матеј пост
субота 30. новембар 16. новембар Свети Григорије Чудотворац; Свети Максим, Патријарх цариградски Св. Севастијан Џексонски пост