Црквени календар за суботу 10. 08. 2019.

Свети апостоли и ђакони Прохор; Никанор, Тимон и Пармен

Свети апостоли и ђакони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

Ова четворица беху из броја седам ђакона и из седамдесет апостола. Остала тројица ђакона беху: Стефан, Филип и Николај. Стефан првомученик празнује се засебно 27 децембра, а Филип 11 октобра. Николај није ушао у ред светитеља због своје јереси. А она прва четворица немају посебних дана празновања, него се сви спомињу у овај један дан, 28 јула. Прохор је био рукоположен од апостола Петра за епископа Никомидијског. Био је неко време на служби код св. Јована Јеванђелиста, и на острву Патмосу забележио је откровења, која је чуо са уста св. Јована. По том се вратио у Никомидију, где уложи велики труд око обраћања народа у веру. Сконча мученички у Антиохији где би убијен од неверних. - Никанор свети пострада у Јерусалиму истог дана кад и св. Стефан архиђакон, а ускоро за њим и 2000 других хришћана, које побише злобни Јевреји. - Тимон беше епископ у Арабији, и пострада за Христа на крсту. - Пармен умре на очи апостола, и од ових би оплакан и погребен.

Тропар (глас 3):

Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Свети мученик Јулијан

У време цара Антонина св. Јулијан пређе из Далмације у Кампанију Италијанску. Беше млад и красан младић, душом сав предан Господу. На путу срете војнике царске, који иђаху да хватају хришћане. „Мир вам, браћо!" ослови их Јулијан. По таквом поздраву и по кротости лица младићева војници закључише, да је он хришћанин. На њихово питање одговори им Јулијан: „хришћанин сам,родом из Далмације." Још им Јулијан отворено призна, да путује с циљем обраћања идолопоклоника к јединоме живоме Богу. Војници га бездушно тукоше и најзад бацише у неки ров, где 7 дана проведе без икакве људске хране. Но јави му се ангел Божји, који му даваше небесну храну. Изведен на суд Јулијан оста тврд у вери као дијамант. Видећи његово мужевство и непоколебљивост у вери, 30 људи обратише се Христу Господу. Осуђен на смрт св. Јулијан клече и уздиже молитву Богу, благодарећи Богу за свој мученички подвиг и молећи Га, да се смилује свима онима који буду поштовали спомен његов. Би посечен секиром, и предаде дух Богу.

Преподобни Павле Ксиропотамски

Син цара Михаила Куропалата. Са сјајним образовањем, са ретком мудрошћу и уједно кротошћу Прокопије (тако се најпре зваше) беше у својим младићским годинама предмет дивљења целог Цариграда. У једној повељи цар Роман Старији назива га „највећим од свих философа." Но бојећи се да му се душа не погорди и не пропадне од људске славе, овај сјајни младић обуче се једнога дана у рите просјачке и дође у Свету Гору, где прими монашки чин од знаменитог светитеља Козме. После дугих усамљеничких подвига он обнови Ксиропотамски манастир, а мало за тим сазида нови манастир Свето-Павловски, где у старости и сконча. Када се тај манастир освештавао цар Роман пошље на дар велики део Часног Крста, који се и до данас тамо чува. Каже се за овога светитеља, да је проповедао Јеванђеље у Македонији и Србији. Претрпео је многе муке од злог цара Лава Јерменина иконоборца, и упокојио се 820 год. Пред смрт своју св. Павле рекне братији: „ево стиже час, који је душа моја увек желела и од кога се тело моје увек страшило."

Свети мученик Јевстатије

Овај мученик Христов беше војник у Анкири. Потргнут на суд он се не убоја никаквих мука но слободно хваљаше име Господа Христа. Војвода Корнилије нареди, те му провртеше стопала, провукоше конопац и вукоше човека Божјег до неке реке, па га бацише у реку. Силом Божјом спасен и од рана исцељен, он се јави војводи потпуно здрав. Када га војвода виде жива, толико се устраши, да извади мач и самог себе прободе. Јевстатије поживе још неко време и сконча у Господа, 316 год.

Свет младога Павла високо прослави, 
Зато млад царевић царственост остави 
И царствени блесак, богатство и силу. 
И варошке сплетке, и раскошност гнилу. 
Побеже од света, побеже од свију, 
У пустињу где се светитељи крију 
И подвигом тешким душе спасавају, 
Даноноћном хвалом Бога прослављају, 
На Атонској Гори Павле нађе место 
Да од своје душе прави ново тесто, 
Да му душа буде као у детета, 
И да центар нађе и себе и света. 
Што желео Павле, то и постигао. 
На трудноме путу Бог му помогао 
Избавио тело од пагубних страсти, 
Избавио душу од демонске власти: 
Све крстио крстом Христова Распећа 
И тело и душу. Па ка' чиста свећа 
Од љубави Божје красно запаљена, 
Од анђела Божјих к небу узнесена. 
Бог младога Павла, што царство остави, 
У небеском царству високо прослави. 

РАСУЂИВАЊЕ

О незлобивости пише св. Нил Синајски: „потруди се, сине, да свагда будеш прост и незлобив. Немој да имаш једно у срцу а друго на језику, јер је ово лукавство и лаж. Буди истинит а не лажан, јер је лаж од лукавог. Не враћај зло за зло; но ако ти неко учини зло, опрости му, да би и теби опростио Бог. Ако те мучи злопамћење, помоли се Богу од све душеза онога брата (злотвора), и побећиће злопамћење од тебе." - Прича се, како се један младић решио био да служи једнога врло ћудљивог старца, само да би му Бог грехе опростио. У најмучнијој служби издржао 12 година, и представио сеБогу. Неки велики духовник видео душу младићеву у Рају, где се моли Богу за онога злога старца: „Господе, као што си се смиловао на мене због њега, смилуј се и на њега по великој доброти Твојој због мене, слуге твога!" После 40 дана, издахну онај ћудљиви старац, и опет онај духовник виде душу тога старца упокојену у Царству небесном. Каква прекрасна и чудесна незлобивост онога трпељивог младића - у истини чудесна! 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам чудесно паљење жртве на камену (Судиј. 6), и то: 
1. како се ангел јави Гедеону, а Гедеон отрча па донесе хлеба и меса да угости ангела; 
2. како ангел додирну врхом од штапа хлеб и месо, и подиже се огањ, и спали жртву. 

БЕСЕДА

о неразумном питању неразумних 
Где је обећање доласка његова (II Пет. 3, 4)? 


Тако питају ругачи светиње Божје. Они који се ругају речима и делима Божјим, ругају се и обећањима Божјим. Ми верни кажемо: Господ ће доћи, а они се ругају и говоре: када ће доћи, кад већ није дошао? Ми кажемо: Господ је обећао доћи, а они се ругају и говоре: гдје је обећање доласка његова? Оци наши, веле, бише и помреше чекајући долазак Његов, а Он не дође. Зар ћемо Га, веле, још чекати? Да, браћо, ми Га чекамо, и чекаћемо Га. Он је обећао доћи, и доћиће. И апостол свети потврђује обећање Господње; гле, он га је чуо из уста самога Господа, из уста из којих само истина излази. Пред Господом је хиљада година као један дан. Овим речима апостол затвара уста ругачима а нас учи стрпљењу. Скоро ће две хиљаде година откако је Син Божји дао обећање, да ће поново доћи у сили и слави, да спасе верне и казни неверне, а Он још не долази, - говоре ругачи. О ругачи неразумни, зар су две хиљаде година за Бога тако дуги као и за вас? Зар не помишљате, да су за Њега две хиљаде година као два дана? Мора ли Он испунити сва Своја обећања у току два дана? Не жури се Њему, бесмртноме, као што се жури вама смртнима. Вама се жури, јер ћете ускоро умрети, а Он је бесмртан, и не боји се смрти. Наћи ће Он вас и у гробовима вашим, кад буде дошао. Пробудиће вас труба ангелска, и ви ћете устати колико да видите, да је Он истинит, па ћете онда бити низринути у мрачно царство клеветника, јер сте клеветали Господа истине, и угонили Га у лаж. Господ не жели, браћо, да ми будемо љубопитљиви односно дана и часа, кад ће Он доћи; Он само жели, да ми верујемо, да ће Он доћи. Били ми живи или мртви кад Он дође, ми ћемо видети долазак Његов. Није ли то доста? 
О Господе Боже, Спаситељу наш, научи нас стрпљењу и утврди нас у вери. Ти ћеш доћи, ми знамо. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
четвртак 01. август 18. јул Преподобна Макрина
петак 02. август 19. јул Свети пророк Илија - ИЛИНДАН пост
субота 03. август 20. јул Свети пророк Језекиљ
недеља 04. август 21. јул Света Марија Магдалена - Блага Марија
понедељак 05. август 22. јул Свети мученици Трофим, Теофил и други
уторак 06. август 23. јул Света великомученица Христина
среда 07. август 24. јул Успеније Свете Ане пост
четвртак 08. август 25. јул Преподобномученица Параскева - Петка: Свети Сава Трећи, Арх. српски
петак 09. август 26. јул Свети великомученик Пантелејмон; свети Климент Охридски пост
субота 10. август 27. јул Свети апостоли и ђакони Прохор; Никанор, Тимон и Пармен
недеља 11. август 28. јул Свети мученик Калиник и света мученица Серафима
понедељак 12. август 29. јул Преподобна мати Ангелина српска
уторак 13. август 30. јул Свети Евкодим и света мученица Јулита (Госпојинске покладе)
среда 14. август 31. јул Изношење Часног Крста; св. мученици Макавеји (Почетак поста) пост
субота 17. август 03. август Светих седам мученика у Ефесу пост
недеља 18. август 04. август Свети свештеномученик Евсигније (Претпразнство Преображења) пост
понедељак 19. август 05. август +++ ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ пост
уторак 20. август 06. август Свети преподобномученик Дометије и преподобни Ор пост
среда 21. август 07. август Свети Емилијан Исповедник; преподобни Зосим Тумански пост
четвртак 22. август 08. август Свети апостол Матија и свети мученик Антоније пост
петак 23. август 09. август Свети мученик и архиђакон Лаврентије пост
субота 24. август 10. август Свети мученик и архиђакон Евпло пост
недеља 25. август 11. август Свети мученици Фотије; Аникита и други с њима пост
понедељак 26. август 12. август Свети мученик Иполит (Оданије преображења) пост
среда 28. август 14. август +++ УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА
четвртак 29. август 15. август Нерукотворена икона Господа Исуса Христа Свети Јевстатије, Други Арх. српски; преп. Роман; преп. Рафаило банатски пост
петак 30. август 16. август Свети мученик Патрокло; свети мученик Мирон
субота 31. август 17. август Свети мученик Флор; преподобни Јован Рилски пост