Црквени календар за недељу 21. 04. 2019.

+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - ЦВЕТИ


Тога дана је Исус Христос, праћен својим ученицима и мноштвом народа, кренуо из села Витиније у Јерусалим. Дошавши до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рече двојици ученика: "Идите у село које је пред вами, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом; одрешите је и доведите, И ако вам ко год шта рекне, кажите: требају Господу! - и одмах ће их дати". Ученици урадише како им је Христос заповедио, и кад доведоше магаре, Он га узјаха и на њему крете у Јерусалим. Глас да долази Спаситељ, онај што је васкрсао Лазара, брзо се раширио и мноштво народа Му се придружило. Једни су га сусретали с палминим гранчицама у руци, друти су бацали своје хаљине на пут куда ће проћи, трећи су резали гранчице од дрвета и бацали на пут. Када Исус Христос изиђе на Маслинску гору, они који га пратише повикаше: "Осана Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!" Али Исус је целим путем био жалостан, и кад силазаше низ гору, он баци поглед на Јерусалим у долини, заплака се и рече: "О, Јерусалиме! Кад би ти знао, особито у овај дан, шта је за срећу твоју; али је сад сакривено од твојих очију. Јер ће доћи дани да ће те опколити непријатељи твоји са свих страна, и разбиће тебе и децу твоју и неће оставити у теби камен на камену за то што ниси познао време у које си похођен". Све се то дешавало пред празник Пасхе, па се у Јерусалиму беше сакупило света из многих крајева. Угледавши Исусов улазак у Јерусалим, многи се запиташе: "Ко је то?", а из гомиле народа одговорише: "Исус, пророк из Назарета Галилејског". Потом Христос уђе у храм, где су били кљасти и сакати, смилова се на њих и све их исцели. Међу народом и децом завлада велико одушевљење, те му клицаху: "Осана, Сину Давидовом, Цару Израиљском!" Слушајући то, приђоше Му неки фарисеји, па му рекоше: "Чујеш ли то што ови говоре?", нашта им он одговори: "Зар нисте никада читали: из уста мале деце и одојчади, начинио си себи хвалу". Целог дана је Исус Христос држао проповеди у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витинију.

Тропар (глас 1):

Обшчеје воскресеније, прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње.

Начин празновања

Уочи овог празника, држи се вечерња, врши се литија са палмовим гранчицама или врбама, а освећују се у недељу на јутрењу после читања 50. псалма, посебном молитвом и кропљењем богојављенском водицом. Гранчице се током године чувају поред славске иконе у домовима. Канон за овај празник написао је Косма Мелод - Јерусалимљанин (средином VIII века). Овај канон сматра се најлепшим каноном овог врсног песника. Догађај Христовог уласка у Јерусалим, на икони се представља: Христос јаше на магарету, кога прате ученици, а народ простире своје хаљине и баца гранчице на пут.

Народни обичаји

Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике цветове маргарете, да би били лепи и крупни; дрен да би били јаки; љубичицу, да би били миришљави и привлачни; врбове гранчице, да сви буду напредни. Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом у дворишту да преноће. Понекад се цевеће потапа у воду са златним или сребрним прстеновима и онда се том водом деца умивају. Раније је био обичај у целој Србији да на овај дан шетају окићени цвећем. До данашњих дана се одржао обичај да момак од убраног цвећа направи нарочит букет, у коме сваки цвет има своје значење и носи га девојци. По томе којих цветова има, или који преовлађују девојка разазнаје момкова осећања.

У Шумадији момци и девојке сакупљају се на игралиштима и раскршћима дарујући узајамно цвеће, где сваки цвет има неко посебно значење. Ту се сви шале и смеју, али нико не игра и не пева јер траје пост. Одлазак у цркву од ране зоре раширен је у Херцеговини, док у Поповом пољу ујутру наберу доста млечике, којом се оките штале и торови. Од празника Цвети до Духова, цвеће се не бере.

У Србији су Цвети празновани и као народни празник, јер је тог дана 1815. године, вожд Другог српског устанка, Милош Обреновић, код цркве у Такову подигао народ на Турке.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
уторак 02. април 19. март Преподобни Оци поубијани у манастиру Светог Саве Освећеног пост
среда 03. април 20. март Преподобни Јаков Исповедник пост
четвртак 04. април 21. март Свети Свештеномученик Василије Анкирски пост
петак 05. април 22. март Преподобномученик Никон и други пост
субота 06. април 23. март Преподобни Захарије (Претпразништво Благовести) пост
недеља 07. април 24. март Благовести пост
понедељак 08. април 25. март Свети Архангел Гаврил пост
уторак 09. април 26. март Преподобна Матрона Солунска пост
среда 10. април 27. март Преподобни мученик Евстратије Печерски пост
четвртак 11. април 28. март Преподобни Марко Исповедник, епископ Аретусијски у Сирији пост
петак 12. април 29. март Преподобни Јован Лествичник пост
субота 13. април 30. март Свештеномученик Ипатије епископ гангрски пост
недеља 14. април 31. март Света Марија Египћанка пост
понедељак 15. април 01. април Преподобни Тит Чудотворац пост
уторак 16. април 02. април Св. Никита Исповедник пост
среда 17. април 03. април Преподобни Јосиф Песмописац пост
четвртак 18. април 04. април Свети мученици Агатопод и Теодул пост
петак 19. април 05. април Свети Евтихије Цариградски пост
субота 20. април 06. април Лазарева субота - ВРБИЦА, Преподобни Георгије исповедник пост
недеља 21. април 07. април +++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - ЦВЕТИ пост
понедељак 22. април 08. април Свети мученик Евпсихије пост
уторак 23. април 09. април Свети мученици Теренције, Африкан, Максим, Помпије и осталих 36 с њима пост
среда 24. април 10. април Свештеномученик Антипа епископ Пергамски, у Азији пост
четвртак 25. април 11. април Велики Четвртак (Велико бденије) пост
петак 26. април 12. април ВЕЛИКИ ПЕТАК - РАСПЕЋЕ ХРИСТОВО
субота 27. април 13. април ВЕЛИКА СУБОТА пост
недеља 28. април 14. април ВАСКРС
понедељак 29. април 15. април ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК
уторак 30. април 16. април ВАСКРСНИ УТОРАК