Црквени календар за четвртак 20. 09. 2018.

Свети мученик Созонт (Претпразанство Рождества Пресвете Богородице)

Свети мученик Созонт

Родом из Ликаоније св. Созонт беше пастир оваца и држаше се у свему закона Божјега, и поучаваше врснике и другове своје вери благочестивој. Према неком виђењу он сазнаде, да му ваља мученички пострадати за Христа. У то време беше велико гоњење хришћана у оближњем граду Помпеопољу од стране некога Максимијана игемона Киликијског. А у граду беше идол неки златни, коме се незнабошци клањаху. Созонт остави своје овце, оде у град, уђе у храм незнабожачки, па одломи руку од златнога идола, раздроби је и раздаде сиромасима. Наста велика узбуна у граду због тога, и незнабошци почеше тражити кривца. Да не би неко други пострадао због његовог дела Созонт се упути игемону и објави себе као хришћанина и учиниоца онога дела. Мучитељи га најпре тукоше, а по том обесише о дрво и стругаше гвозденим четкама, а када већ беше на издисају ставише га на огањ, где Созонт свети предаде своју свету душу Богу. Пострадао око 304. год. Мошти његове чудодејствоваху, и над њима беше подигнут храм во имја св. Созонта.

Тропар (глас 4):

Мученик Твој Господе, Созонт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Свети апостоли Евод и Онисифор

Беху ови апостоли од Седамдесеторице. Евода спомиње св. Игњатије Богоносац у својој посланици Антиохијанима с великом похвалом. Евод беше ученик апостола Петра и наследник његов у звању епископа Антиохијског. Петар апостол, и наставник његов, постави га за епископа Антиохијског. Написао је Евод дело о св. Богородици, у коме је изложио, како је св. Дева Марија уведена у храм будући 3 године од рођења; како је у храму остала 11 година; како је ушавши у 15. годину предата била св. Јосифу на чување, и како је родила Господа у 15. години. Написао је и друго једно дело под насловом „Светило". Али оба ова дела упропашћена су у време гоњења хришћана. Убијен је за Христа у време бављења цара Веспазијана у Антиохији. Св. Онисифора спомиње апостол Павле (II Тим. 1, 16–18) као свог искреног пријатеља и помоћника. Пострада за Христа у Колофону, где је и епископом био. Вели се, да је везан био за дивље коње и растргнут. И тако ови верни војници Христови чесно послужише на земљи и преселише се у радост Господа својега.

Свети мученик Евпсихије

Син сенатора Дионисија. Жестоко мучен за Христа, бијен и струган, па полумртав бачен у тамницу. Јавио му се ангел Божји и исцелио га. Пуштен из тамнице он раздаде све своје имање нешто сиромасима а нешто клеветницима својим. Поново ухваћен и струган док не предаде душу Богу. Из његових рана потекло млеко и вода место крви. Пострадао у време цара Адријана.

Свети Јован архиепископ Новгородски

Најпре свештеник а потом, од 1163. год, епископ у Новгороду. Сазидао 7 цркава за свога живота. Имао виђење св. Богородице, и необичну силу над демонима, које је чак и на службу себи принуђивао. Чудесно сачувао Новгород од напада 72 кнеза. Страдао од искушења ђаволских, но силом крста и молитве све савладао. У старости повукао се у манастир, примио схимну и мирно се упокојио у Господу 7. септ. 1185. год.

Млади Созонт, јунак правоверни, 
право стоји пред лицем неверни', 
право стоји, ничег се не боји; 
Ум удубљен у Бога држаше, 
Умом крепким у небу стајаше, 
Мучитељ га стављаше на муку 
Што идолу златну сломи руку. 
– Сломих му је, Созонт одговара, 
Те да видим, да л' ће да ме кара, 
Ал' идолу обе руке мртве, 
Залуду му приносите жртве, 
Мртви идол не рече ни речи 
Нит ме силом у ломљењу спречи. 
Мртав ћути, јер не има духа, 
Ни разума, ни вида ни слуха. 
Руку узех не да је украдем 
Него бедним на хлеб да раздадем; 
Незнабошци, за ваше спасење 
Ја разделих то мртво камење, 
Не би ли вам душа олакшала, 
Живог Христа за Бога признала. 
Созонт клече, Богу се помоли, 
За истину крвцу своју проли, 
Созонт дивни, јунак немадмашни. 
Силе Божје извор преиздашни. 

РАСУЂИВАЊЕ

Победа над гневом једна је од највећих победа Христовог војника. Ми се обично гневимо или на оне које желимо да повратимо од греха, или на клеветнике своје. Али заборављамо при том, да је гнев смртни грех, и да желећи друге да спасемо себе губимо, по речима св. Макарија. Гнев против непријатеља обично је скопчан с другим једним опаким осећањем, на име осветољубљем. Св. Евпсихије толико је био победио страст гнева у себи, да је пред смрт од свог великог имања један део дао сиромасима а други део својим клеветницима, због којих је мучен и убијен. Он је сматрао своје клеветнике за своје добротворе. Св. Златоуст пише: „обрежимо крила гневу, и зло се неће дићи високо. Гнев је, вели, болест опака, која може погубити душе наше... Гнев је страшни огањ, што све прождире... Кад би разгневљен човек могао видети себе у тренутку гнева свога, то он не би више потребовао никаквих других савета (да се не гневи) – зато што ништа нема непријатније од лица раздраженог." Авва Амон је за себе исповедио: „ја сам провео 14 година у Скиту молећи Бога и дан и ноћ, да ми дарује победу над гневом." 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам Соломоново поштовање мајке своје (I Цар. 2), и то: 
1. како мајка царева уђе к своме сину да га нешто моли; 
2. како цар устаде, срете своју мајку и поклони се пред њом; 
3. када седе цар на свој престо, он мајку своју стави с десне стране себи. 

БЕСЕДА

о јелу духовном 
Јело је моје да извршим вољу онога 
који ме је послао (Јов. 4, 34).

 
Ево љубави! Ево поуке! Ево смирења! Ево примера! Као што се у добром хлебу налази све што треба нашем телу, тако се у свакој речи Господа Христа налази све што је потребно души нашој. Божанско јединство природе Оца и Сина изражено је у љубави Оца према Сину и Сина према Оцу. Онај ко љуби, тај и слуша. Ако желиш сазнати, колика је љубав Твоја према Богу, измери твоју послушност према вољи Божјој, и одмах ћеш сазнати. Немање послушности поуздан је знак немања љубави. Онај који љуби, са слашћу извршује вољу љубљенога. Син Божји толико љуби Оца Свог, да сматра најслађим јелом извршење воље Очеве. Шта је воља Очева? Спасење људи. Господ Син Божји осећао је неутољиву глад за извршењем те воље Очеве. И кад је кога спасао Он се осећао нахрањен најслађим јелом. Видите, како је узвишена духовност Христова! Ученици Његови беху донели Њему јела из вароши, и понудише Га да једе: Рави, једи! У том часу Он беше запослен Својим главним послом – спасавањем душа људских. Ту је жена Самарјанка, готова да усвоји науку спасења; ту на помолу и цео град Сихар, већ приближен царству Божјем; ту је њива велика и жетва спасења готова. То је за Христа јело, слађе од свих телесних јела и посластица овога света. Тело је машина, у којој се вози цар човек. Када цар врши свој царски посао; када откупљује царевиће из ропства, машина мора да стоји по страни и не смета послу царевоме. Цар се сав устремио на то, да спасе своје љубљене царевиће; и то је његово јело, његово пиће, његова плата, његово једино задовољство и достојанство. 
О браћо моја, кад би ви знали, колико Христос Господ и данас гладује за нашим спасењем! Зар да му не дамо јело да једе које Он највише воли? Ко нам је већи гост, ближи сродник, искренији пријатељ од Њега? Па кад далеко мање госте, и удаљеније сроднике, и неискреније пријатеље гостимо оним јелом, за које знамо да га они воле, како да не угостимо Господа нашег јелом Њему једино угодним? Прихватимо наше сопствено спасење, које нам Он нуди. То је Њему најмилије јело. Од сваког другог јела Он окреће главу. 
О Господе Исусе, ненасити Човекољубче, помилуј нас и спаси. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
субота 01. септембар 18. август Свети мученик Андреј Стратилат
недеља 02. септембар 19. август Свети пророк Самуило; свештеномученик Филип Ираклијски
понедељак 03. септембар 20. август Св. апостол Тадеј; св. муч. Васа са децом; св. муч. Рафаило Шишатовачки
уторак 04. септембар 21. август Свети мученик Агатоник; свети свештеномученик Горазд Чешки
среда 05. септембар 22. август Свети свештеномученик Иринеј; свети мученик Луп (Оданије Успенија) пост
четвртак 06. септембар 23. август Свети свештеномученик Евтихије; света мученица Сира
петак 07. септембар 24. август Пренос моштију светог апостола Вартоломеја; свети апостол Тит пост
субота 08. септембар 25. август Свети мученици Адријан и Наталија
недеља 09. септембар 26. август Преподобни Пимен Велики
понедељак 10. септембар 27. август Преподобни Мојсеј Мурин; преподобни Сава Псковски
уторак 11. септембар 28. август +++ УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА пост
среда 12. септембар 29. август Пренос моштију светог Александра Невског; Сабор српских светитеља пост
четвртак 13. септембар 30. август Полагање појаса Пресвете Богородице; Св. мученици јасеновачки
петак 14. септембар 31. август Преподобни Симеон Столпник - Црквена Нова година пост
субота 15. септембар 01. септембар Свети мученик Мамант; свети Јован Посник
недеља 16. септембар 02. септембар Свети свештмуч. Антим; свети Јоаникије, Први Патријарх српски
понедељак 17. септембар 03. септембар Св. свмуч. Вавила; пророк Мојсеј Боговидац; свети Петар Дабробосански
уторак 18. септембар 04. септембар Свети пророк Захарија и праведна Јелисавета
среда 19. септембар 05. септембар Чудо Светог архангела Михаила; свети мученик Евдокије пост
четвртак 20. септембар 06. септембар Свети мученик Созонт (Претпразанство Рождества Пресвете Богородице)
петак 21. септембар 07. септембар +++ РОЖДЕСТВО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - МАЛА ГОСПОЈИНА пост
субота 22. септембар 08. септембар Свети праведни Јоаким и Ана
недеља 23. септембар 09. септембар Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора
понедељак 24. септембар 10. септембар Преподобна Теодора; преподобни Сергије и Герман
уторак 25. септембар 11. септембар Св. свештеномученик Автоном (Оданије Рођења Пресвете Богородице)
среда 26. септембар 12. септембар Свети свештеномученик Корнилије (Предпразнство Воздвижења) пост
четвртак 27. септембар 13. септембар +++ ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА - КРСТОВДАН пост
петак 28. септембар 14. септембар Свети великомученик Никита; свети Јосиф Темишварски пост
субота 29. септембар 15. септембар Преподобни Доротеј; свети Кипријан; св. великомуч. Јефимија
недеља 30. септембар 16. септембар Свете мученице Вера; Нада и Љубав и мати им Софија