ЧЕТВРТАК, 24. 1. 2019 - 07:37

Извор: pravoslavie.ru

У 2019.г. у Москви ће бити изграђено десет нових храмова

Према ”Програм 200”, у Москви, у 2019.г. ће бити изграђено 10 нових храмова, извештава «Благаовест-Инфо», позивајући се прес службу овлашћеног за програм, посланика Државне Думе, Владимира Ресина.

pravoslavie.ruMoсква

”Најважнији задатак програма у новој 2019.години је да се десет храмова стави у употребу, и да се започне изградња нових десет” – рекао је Ресин.

По његовим речима, у Мосви се рестаурирају и два споменика од историјског значаја – храм Рођења Богородице на Бутирској слободи, и храм Животворне Тројице у 1. Рижској уличици.

Програм изградње нових православних храмова у Москви (”Програм 200”) је активан у свим окрузима престонице, осим Централног, с обзиром да у центру има довољно храмова, појашњено је за РИА Новости у прес служби сектора за Економију Руске православне цркве.

”Новим рајонима Москве много недостају храмови. Често на 100-150 хиљада становника постоји један или два активна храма. Градимо храмове на местима где су најпотребнији народу. Центар града пре спада у пројекат рестаурације, док се на новим општинама граде храмови.” – речено је из прес службе.

Програм се реализује добротворним прилозима. У сврху прикупљања средстава, направљен је хуманитарни Фонд за подржавање изградње храмова града Москве. 2019.г. је подигнуто 63 храма, док је још 28 објеката у изградњи, појаснили су за РИА Новости. Програм је покренуо патријарх Кирил 2009.г. и у првој етапи се планира изградња 200 храмова у Москви, који би били свима доступни.

Са руског Ива Бендеља

Повезане вести

Вести