ПЕТАК, 18. 1. 2019 - 12:02

Извор: slovoljubve.rs

Храм је доказ нашег историјског, садашњег и будућег односа!

Свјатјејши патријарх српски Г. Иринеј је заједно са Председником Русије Владимиром Путином и Председником Србије Александром Вучићем, испред олтарског простора Храма Светога Саве на Врачару, био дочекан и од г. Николаја Мухина, заслужног уметника Русије који је на челу изузетног тима руских уметника који раде на украшавању саборног храма свих Срба.

slovoljubve.rsПатријарх Иринеј уграђује камен у мозаик Храма Светог Саве

Како смо могли чути и видети у директном преносу Радио-телевизије Србије, г. Мухин је детаљно упознао Патријарха Иринеја, руског и српског Председника са тренутним током радова и потом их замолио да у мозаик уграде припремљене, посебне делове изузетне композиције Господа Исуса Христа. Након тог чина, Патријарх Иринеј и Председник Русије потписали су и финални пројекат будућег изгледа мозаика, који ће се налазити у будућем музеју Светосавског храма, како је навео г. Мухин. Том приликом, Свјатјејши Патријарх Иринеј је истакао да је "помоћ у украшавању Светосавског Храма један доказ нашег односа – историјског, садашњег и будућег. Уколико будете у могућности да нас још помогнете, ми ћемо вам бити дубоко благодарни", рекао је Свјатјејши руском Председнику. "Ми ћемо радити заједно!" кратко и јасно је одговорио Председник Русије. На изласку из Светосавског Храма, Председник Русије је кратко и топло поздравио више десетина хиљада окупљених грађана из свих крајева Србије.

Како је током вечери известила Информативна служба СПЦ, у свечаном дочеку у Храму Светога Саве учествовали су чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве: Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ новосадско-бачки г. Иринеј и Епископ шумадијски г. Јован; као и Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског и старешина храма Светог Саве.

Свечани дочек руског Председника Спомен-Храму Светог Саве на Врачару својим појањем украсило је Певачко Друштво "Мокрањац" при Храму Светог Саве, под управом др Катарине Станковић, један од најстаријих активних црквених хорова у Србији.

Чујте део звучног записа из директног телевизијског преноса Радио-телевизије Србије - речи Патријарха Иринеја, одговор Председника Русије и поздрав на самом изласку из Светосавског Храма:

(фотографија: printscreen из преноса РТС)

Извор: Радио "Слово љубве"

Повезане вести

Вести