ПЕТАК, 11. 1. 2019 - 19:23

Извор: pravoslavie.ru

Јеладска православна црква није признала „ПЦУ“

Свети Синод Јеладске Православне Цркве на својој седници одржаној 8. јануара 2019. године није признао новоформирану црквену структуру под називом „Православна Црква Украјине“, већ је ово питање препустио разматрању највишег административног органа – Сабора хијерархије, који у нашој традицији одговара Архијерејском сабору. Ово преноси Информационо-просветитељско одељење УПЦпозивајући се на прес-службу ОСЦО.

pravoslavie.ru
Свети архијерејски синод Јеладске православне цркве

У званичном саопштењу Светог синода се, између осталог,каже: „После тога је прочитан допис бр. 119/24.12.2018. Његове Светости Патријарха васељенског Вартоломеја о томе да је изабран први поглавар нове аутокефалне Цркве Украјине, као и одговарајуће писмо новог поглавара Цркве Украјине Епифанија, и писмо Његовог Блаженства Патријарха московског и целе Русије Кирила. Свети Синод је одлучио да питање о томе да ли ће Јеладска Црква признати нову аутокефалну Цркву Украјине преда на разматрање Светом сабору хијерархије Јеладске Цркве“.

Датум следећег Сабора хијерархије Јеладске Православне Цркве се не наводи. Последњи Сабор хијерархије ове Цркве одржан је у октобру 2018. године.

У ОСЦО УПЦ ова одлука Светог синода Јеладске Цркве је прокоментарисана на следећи начин: „Преношење овог питања на разматрање Архијерејског сабора Јеладске Цркве указује на то да су представници ове Цркве, као и цео православни свет, свесни све сложености овог питања, које је, између осталог, везано и за то што поглавар нове структуре није канонски архијерејски рукоположен. Треба обратити пажњу на то да у званичном саопштењу Епифаније није назван митрополитом, док се Вартоломеј и Кирил називају патријарсима. Притом навођење пуног назива новоформиране црквене структуре у тексту одлуке Синода не представља признање „ПЦУ“ као структуре, већ је у њему само преведен садржај улазних писама, која су стигла на адресу Светог синода Јеладске Православне Цркве.“

Са руског Марина Тодић

Повезане вести

Вести