ПЕТАК, 11. 1. 2019 - 19:18

Извор: Информативна служба Српске Православне Цркве

Божић и бадњи дан у Епархији диселдорфској и Немачкој

Широм Епархије диселдорфске и немачке свечано су прослављени Божић и Бадњи дан.

pravoslavie.ru
Епископ диселдорфски и Немачки Григорије

Диселдорф: Литургију на Бадњи дан, као и вечерњу службу пред налагање бадњака, служио је Његово Преосвештенство Епископ г. Григорије, уз саслуживање госта протосинђела Јована Станојевића и диселдорфских свештеника протојереја Данила Радмиловића и Неђељка Ђокића. Владика Григорије служио је и прву Божићну Литургију у поноћ, заједно са оцима Јованом и Данилом, док је отац Неђељко служио јутарњу Литургију. Сви догађаји протекли су у радосној празничној атмосфери уз присуство великог броја верника, а улепшани су певничким појањем под вођством др Павла Аничића.

Франкфурт: У присуству великог броја верника у храмoвима Васкрсења Господњег и Светог апостола Луке прослављен је празник Рођења Христовог. Свечано и достојанствено је било у граду Франкфурту. Први пут су новине Франкфуртер Рундшау направиле извјештај о божићној служби у храму Васкрсења Господњег (http://www.fr.de/frankfurt/orthodoxe-weihnachten-endlich-weihnachten-a-1649175). У храму Св Луке у Франкфурту служена је света Литургија на Бадњи дан. Бадње вече је окупило велики број парохијана. У препуном храму одслужено је вечерње богослужење после чега су парохијани присуствовали паљењу бадњака. Света Литургија на Божић протекла је у молитвеном слављу на којем су сви верници приступили светом причешћу.

Хановер: На Бадњи дан и Божић свету Литургију у храму Светог Саве у Хановеру служили су протојереј-ставрофор Милан Пејић и парохијски ђакон Славко Босанчић. За певницом је певао парохијски мешовити хор “Свети Симеон Мироточиви” којим је дириговала Јелена Агбаба. На Бадњи дан после подне, деца из Српске школе при храму Светог Саве у Хановеру извели су божићну представу Вертеп а дечји хор је отпевао десетак божићних песама. На великом повечерју народ је испунио храм, парохијску салу и порту. На крају је бадњак положен на ватру испред храма.

Минхен: Припреме за дочек најрадоснијег хришћанског празника у Црквној општини Минхен почеле су служењем свете Литургије у 10 часова у препуном храму Светог Јована Владимира. После службе Божје у црквеној сали освештан је бадњак а затим су деца по српским народним обичајима уз велику предпразничну радост приступила пијукању тј. тражењу слаткиша у слами. После вечерње службе у присуству великог броја верника у црквеној порти уследило је традиционално паљење бадњака. На сам дан Божића служена је Литургија у 9 часова. Друго богослужбено место на северу Минхена, параклис Покрова Пресвете Богородице, не памти сабрање толиког броја православних хришћана на Бадње вече. Празнично су служили протојереј-стафрофор Милорад Јовановић, протојереј Илија Ромић и пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Слободан Милуновић. После вечерње службе, присутни су се сабрали око упаљеног бадњака, уз божићне и изворне народне песме произнешене од стране свештеника и чланова КУД Соко из Минхена. Уследио је програм за децу: пијукање, певање божићних песама и даривање божићних пакетића. И ове године славље су улепшали браћа из Вијетнама, који већ другу годину посећују то богослужбено место о Божићу. Сутрадан, на Божић, у параклису Покрова Пресвете Богородице у Минхену сабрао се верни народ око Чаше Господње и достојно прославио Рођење Спаситеља, Господа Исуса Христа.

Штутгарт: Редовно се богослужило у храму Сабора Срба светитеља у Штутгарту, како на Бадњи дан тако и на дан празника Рођења Христовог. Такође, службе су служене и у филијалним храмовима те црквене општине. Као и претходних година, упркос кишном дану, велики број верника узео је учешћа у прослави најрадоснијег хришћанског празника. На Бадње вече прочитана је посланица Његовог Преосвештенства Епископа Диселдорфа и Немачке г. Григорија, док је на Божићној Литургији прочитана посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Берлин: У храму Светог Саве у Берлину на Бадњи дан преподне служена је света Литургија, а увече празнично бденије. Богослужили су архимандрит Емануил Сфиаткос (Васељенска патријаршија) и надлежни пароси при храму, протојереј-ставрофор Вељко Гачић и протојереј Радомир Колунџић. Предивном богослужењу допринели су појци Стефан Гачић и Дејан Ристић уз зналачко појање парохијског хора Свети Стефан Дечански под управом Љиљане Шурдиловић. Предивни и велики храм Светог Саве био је потпуно испуњен радосним лицима благочестивих парохијана, а нарочито деце. После богослужење и читања Божићне посланице епископа Григорија подељени су бадњаци. На Божић свету Литургију служио је старешина храма протојереј-ставрофор Вељко Гачић. На Литурији је певао парохијски хор и појци храма, а Божићну посланицу прочитао је протојереј Радомир Колунџић. Као и сваке године, Божић је свечано прослављен у Берлину. У храму Васкрсења Христова посебно је било много народа не Бадње вече, где је при крају богослужења свечано унесен бадњак у храм. Част да унесе бадњак у храм ове године је имао г. Горан Симић, велики добротвор цркве у Берлину. На вечерњем богослужењу, верници су имали прилику да први пут чују божићну посланицу новог Епископа за Немачку г. Григорија. И на Бадњи дан и на Божић, многи верници су се причестили.

Хамбург: Црквена општина Хамбург је достојанствено прославила празник Рођења Богомладенца Исуса Христа. Велики број верника се окупило на богослужењима у Хамбургу. Служена су вечерња богослужења у Килу и Либеку.

Келн: На Бадњи дан, 6. јануара 2019. године, када Српска Православна Црква прославља успомену и на Свете оце (Оци) служена је света Литургија у храму Воздвижења Часног Крста у Келну. Светој Чаши приступио је велики број парохијана. После свете Литургије у Духовном центру припремљен је ручак. Литургију је служио протонамесник Младен Јањић, док је протојереј ставрофор Неђо Јањић служио у Сигену. На Бадње вече окупио се велики број православних Срба из Келна и околине у храму Воздвижења Часног Крста у Келну. У препуном храму после богослужења надлежни свештеници су поделили бадњаке за све присутне и божићне пакетиће за децу. Народ Божји се окупио после молитве, уз посно послужење, у порти храма где је на ватру положен велики бадњак. Свечано божићно јутрење служено је у поноћ, а Литургија на божићно јутро.

Аугсбург: На Бадњи дан служена је света Литургија, а затим и вечерње богослужење, после којег су освећени и подељени бадњаци. На сами дан Божића, после јутарње службе одслужена је и света Литургија којој је присутвовало нарочито много младих људи. Током божићних служби свим верницима подељена је посланица Његовог Преосвештенства Епископа г. Григорија.

Нирнберг: На Бадњи дан вером и љубављу верника била је испуњеа црква. Верни народ је био радостан, чувши посланицу владике Григорија. На празник Рождества Христовог, после јутрења у складу са празником људи су се мирбожили и честитали једни другима празник. Посебну радост су делила деца са веронауке која су на светој Литургији радосно певала и читала Символ вере и Оче наш.

Шварцвалд: Предпразничне службе и радост рођења Богомладенца Христа у шварцвалдској парохији почели су већ у филијалним храмовима у Тутлингену, Блумбрегу, Сингену и Албштату. Централна прослава, са великим бројем парохијана, нарочито деце, обављена је у Саборном храму Светог архангела Михаила у Филинген-Швенингену. На Бадње вече, звуцима звона на коњским кочијама бадњак је донео бадњачар Душко Бабић који је предао новоизабраном бадњачару Саши Трнинићу, а који је после вечерње службе наложен испред храма. Посебну радост празника донела су деца која су нестрпљиво чекала традиционално Божићно пијукање. И на сам дан Божића, иако на радни дан у Немачкој, верници су испунили храм са жељом да се кроз пост и молитву седине са Богомладенцем Христом.

Рајнланд-Пфалц и Сарланд: У Црквеној општини за Рајнланд-Пфалц и Сарланд службе на Бадњи дан и вече одржане су у свим местима: Нојвид - света Литургија у 9 часова, Сарбрикен и Визбаден - вечерња у 18 часова. На Божић Литургија је служена само у Визбадену. У свим местима био је присутан велики број људи, многи су приступили причешћу, тамо где је служена Литургија.

Ахен: Већ традиционално дуги низ година верници из Ахена и околних градова из Немачке, Белгије и Холандије, у великом броју посећују храм како би молитвено дочекали радосне празнике Рођења Господа Исуса Христа. На Бадњи дан на светој Литургији свето причешће примио је велики број верника, нарочито деце. Највећа посета била је на Бадње вече када се у храму и у порти окупило неколико стотина верника. После вечерње службе прота Драган Јовановић је прочитао Божићну посланицу и честитао наступајуће празнике. Верницима су подељени бадњаци. Сутрадан, на Божић, иако је био радни дан, на свету Литургију дошло је много младих тако да је храм је био у целости испуњен.

Есен: Црквена општина у Есену прославила је Божић свечано: на Бадњи дан светом Литургијом у 10 часова, вечерњом службом у 18 часова, са дељењем и паљењем бадњака, као и јутарњом службом у поноћ. На сам Божић света Литургија служена је у 10 часова. На свим богослужењима посета верног народа била је велика. У Бохолту је служена вечерња служба на Бадње вече у 15 часова.

Регенсбург: У Црквеној општини Регенсбург празновање Рођења Христовог почело је светом Литугијом у Фрајснингу на Бадњи дан. Бадњаци су освећени и у осталим богослужбеним местима: Ландсхут, Бургхаусен, Пасау и Регенсбург. У већини градова по завршеној служби приређено је мање послужење за присутне. Божић је литургијским слављем прослављен у Регенсбургу уз причешће многобројних верника.

Дортмунд: Бадњи дан и Божић у Дортмунду прослављени су молитвено у присуству великог броја верника. Богослужења је вршио надлежни парох протојереј-ставрофор Бранислав Чортановачки. Благослов и поздрав епископа Григорија пренет је кроз читање његове посланице на вечерњој служби. Освећењем и ложењем бадњака, настављено је славље у црквеној порти. У поноћ је служено јутарње богослужење, а Божићна Литургија у 9 часова на којој је пртчитана посланица Патријарха српског г. Иринеја.

Карлсруе: У парохији карлсруешкој као и предходних година молитвено и свечано су прослављени Бадњи дан и Божић. Упркос хладном и кишовитом времену велики број људи окупио се на богослужењима у Гагенау и Пфорцајму. Централна прослава Бадњег дана и Божића била је у храму у Карлсруеу. После вечерње молитве подељени су бадњаци, а у порти је наложен бадњак. На Божић после Литургије преломљена је заједничка чесница у којој се налазио златник са иконом Христовог Рођења. На Бадњи дан верном народу прочитана је посланица епископа Григорија а на Божић посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Вупертал: Бадњи дан и Божић прослављени су и ове године свечано у Вуперталу. На Бадњи дан на Литургији причестио се већи број верника, углавном родитељи са малом децом. На Бадње вече окупило се доста верника, међу којима значајан број омладине. После вечерњег богослужења освештани су припремљени бадњаци и подељени верницима у храму, а у сали су послужени сендвичи и врућа ракија. На Божићњој Литургији причестио се већи број верника.

Фридрихсхафен: У парохији на Боденском језеру Бадњи дан и празник Рођења Христовог прослављени су торжествено. Храм Светих српских новомученика у Фридрихсхафену је био препун верног народа и велики број деце који су дошли да прославе Рођење Богомладенца Христа. На Бадњи дан служена је света Литургија, а навече је служено празнично вечерње богослужење. После службе освештани су бадњаци, а испред цркве наложен је бадњак. На Божић служена је света Литургија и ломљена је Божићна чесница. У Констанцу на Бадње вече служено је вечерње богослужење у Лутеранској цркви где се такође окупио велики број парохијана.

Бремен: Празновање Божића у Бремену увек је карактеристично по томе што српски храм посећују сви православни који живе на територији Бремена. Само празновање је увек везано за свету Литургију којој присуствује велики број причасника, а литургијско празновање почело је већ на Туциндан. Бадњи дан је обележен литургијски, као и великом вечерњом после које су подељени бадњаци свим присутним. Божић ове године карактерише нешто мања посета верника пошто је пао на радни дан, али је ипак значајан број верника био присутан на Литургији које су причешћем крунисали четрдесетдневни пост.

Скит Светог Спиридона: Празник Рођења Христовог у дкиту Светог Спиридона Чудотворца, као и у испосници Благовести Пресвете Богородице и Преподобног Јустина Ћелијског обележен је како и доликује - богослужбено, у складу са манастирским типиком. После свеноћног бдења у суботу, на Бадњи дан служена је света Литургија, а затим и велика вечерња. Уследило је и још једно свеноћно бденије, а круна божићног славља представљала је света Литургија Светог Василија Великог.

Улм: Божићни празници у улмској црквеној општини и парохији протекли су у присуству многобројног благочестивог народа. На Бадњи дан је служена света Литургија са почетком у 10 часова, а на Бадње вече вечерње богослужење у 19 часова, уз читање посланице Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. На Божић света Литургија је служена у 10 часова. Радује чињеница да је свим богослужењима присуствовао и велики број деце.

Химелстир: У навечерје празника Рођења Господа нашег Исуса Христа, на Бадње вече, протојереј Славиша Спасојевић служио је празнично вечерње у манастирском храму Успења Пресвете Богородице у Химелстиру, уз одоговарање на прозбене јектеније сестринства тог манастира. По завршетку вечерње службе, освећен је бадњак, а после читања посланице епископа Григорија, традиционално је у манастирској порти налагањем бадњака прослављено Бадње вече и најављен празник Христовог рођења. Молитвено литургијски прослављен је и празник Рођења Господа Исуса. Том приликом прочитана је посланица Патријарха српског г. Иринеја. Светој Литургији присуствовао је велики број верника из Хилдесхајма, Хановера и околине.

Вирцбург: Прослава Рождества Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа у вирцбуршкој парохији отпочела је на Бадњи дан Литургијом у Кинцелсау, уследила је вечерња служба у Бад Мергентајму где су освештани и подељени бадњаци. На Бадње вече служена је и вечерња у Хајлброну. После службе протојереј Срђан Спасојевић прочитао је посланицу епископа Григорија. По први пут у Хајлброну наложен је бадњак испред цркве. На Божића, прота Срђан Спасојевић служо је Литургију у Хајлброну уз одговарање хора и гостију из Румуније. Том приликом прочитана је посланица Патријарха српског г. Иринеја.

Алтена: И ове године свечано је дочекан празник Рођења Христовог у парохији Алтена/Хаген. Велики број парохијана испунили су цркву и Алтени и Хагену. Вечерње богослужење је било свечано тако да је црква одисала празничним расположењем. Свечана Божићна Литургија је служена у Алтени.

Манхајм: Празник Рођења Христовог молитвено је прослављен и у Манхајму.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Повезане вести

Вести