ПЕТАК, 11. 1. 2019 - 19:06

Извор: pravoslavie.ru

Патријарх Јован X: формирање ПЦУ - претња јединству православног света

Патријарх Антиохијски Јован X сматра да је неразумно заустављати раскол на рачун јединства православног свијета. О томе је писао патријарху Константинопоља Вартоломеју.

pravoslavie.ru
Патријарх Јован Х

Блажени патријарх Велике Антиохије и читавог Истока Јован Десети позвао је да се прекине процес одобравања аутокефалности ПЦУ, јер та одлука није опште мишљење Помесних православних цркава, саопштава Патриархия.ru.

Одговараући на писмо патријарха константинопољског Вартоломеја, који позива да се призна ПЦУ, Патријарх Јован X је написао: "Ми желимо да видимо снажно и консолидовано јединство православног света. Из Вашег писма чини се да сте одлучили да наставите процес давања аутокефалности… Зато Вас молимо да не доносите никакве одлуке за које не постоји консензус аутокефалних православних цркава. Јер није мудро заустављати раскол по цену јединства православног света."

Поглавар Антиохијске православне цркве изразио је уверење да је "за мир у Цркви, за њено јединство и за опште православно сведочење у нашем данашњем свету најкорисније да се заустави и одложи овај процес, док украјински проблем не буде изучен и док се не нађе свеправославно решење".

"Зато веома молим Вашу светост да позовете Вашу браћу поглаваре православних цркава да проуче ова питања како би се заштитила наша Црква од опасности које неће довести до мира и хармоније ни у Украјини ни у православном свету», истакао је Његово блаженство Јован Десети.

Он је закључио: «Моја љубав према Православној цркви и према Вашој љубљеној светости подстиче ме да напишем ове речи с надом да видим православни свет јединственим, посебно у Вашој изванредној епохи, која сведочи Истину Господа нашега Исуса, који се оваплотио ради спасења света».

Извор: spzh.news/ru

С руског: Марија Живковић

Повезане вести

Вести