ЧЕТВРТАК, 10. 1. 2019 - 08:45

Извор: информативна служба СПЦ

Бадњи дан на Косову и Метохији

Бадњи дан у Клокоту, Косовској Митровици и Грачаници

pravoslavie.ruБадњи дан на Косову и Метохији

Витлејмска звезда и незалазна светлост Богодетета Христа озарила је и житеље села Клокота. Велики број људи се окупио у црквеном дворишту, где су свештеници, по обичају из претходних година, осветили бадњак. Трудом деце украшено је црквено двориште што је изазвало велико одушевљење многих. Такође, спремили су и неколико божићних песама које су отпевали у празничној радости. Великом љубављу манастира Фенека за децу си припремљени божићни поклони.

pravoslavie.ru
Бадњи дан на Косову и Метохији

У навечерје празника Светог Рођења Христовог - на Бадње вече, у манастиру Грачаници окупило се мноштво верног народа на празничној вечерњој служби, после које су свештеници намесништва грачаничког извршили освећење бадњака. На платоу испред цркве, око ватре наложених бадњака, традиционално је преломљена и подељена божићна погача - чесница уз певање божићних песама. Вечерњој служби и паљењу бадњака присуствовали су и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет са супругом, председник општине Грачаница Срђан Поповић као и представници КФОР-а. По завршетку молитве за све присутвне сестринство манастира припремило је послужење.

pravoslavie.ru
Бадњи дан на Косову и Метохији

У навечерје празника Рођења Христовог Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је вечерњу службу у цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици уз саслужење свештенства митровачког намесништва. По завршетку вечерње служба Епископ је осветио бадњаке, а потом је испред храма почело налагање бадњака.

pravoslavie.ru
Бадње вече на Косову и Метохији

Информативна служба Српске Православне Цркве

Повезане вести

Вести