НЕДЕЉА, 24. 3. 2024 - 10:58

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Саве: Подвиг поста служи нам да бисмо изграђивали поверење у реч Христову (ФОТО/ВИДЕО)

У Недељу Православља, 24. марта 2024. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је торжественим евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Првојерарху српске Цркве саслуживала су преосвећена господа епископи ремезијански Стефан и хвостански Алексеј, архимандрит Данило, директор  Патријаршијске управне канцеларије, архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода , као и бројно свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

Поред бројног верног народа, светом евхаристијском сабрању молитвено су присуствовали Принц Наследник Филип Карађорђевић и Принцеза Даница Карађорђевић, са принчевским паром из Румуније.

Поучавајући сабране беседом, Патријарх Порфирије је истакао да нам подвиг поста на који смо позвани служи да бисмо изграђивали поверење у реч Христову, у реч Јеванђеља, јер само онда када имамо поверење у Христа и Његову реч онда Јеванђеље може постати наш закон. У том поверењу у реч Христову стичемо и међусобно поверење и постајемо заједница. Поверењем у Господа и Његову реч изграђујемо заједницу са Њим, а кроз Њега са другима, а то је Црква. Отуда подвиг, сваки подвиг па и подвиг поста, значи поверење у реч Цркве која је тело Христово у саборни ум Светих Отаца. Нисмо ми ту да испитујемо, истражујемо и проверавамо реч Христову и да проверавамо реч Светих Отаца забележених у седам Васељенских сабора и које су потврђени у Недељи Православља. Нисмо ту да додајемо и одузимамо, него да  дођемо и видимо како нас позива данашње Јеванђеље речима апостола Филипа, који позива Натанаила да види Христа, да дођемо и видимо не само својим телесним очима, него да постанемо учесници догађаја који се зове Христос и да све оно што јесте предање, живећи предање, осадашњујемо. Предање није историја, није прошлост, него је у Цркви предање актуелно, јер је реч о истини која је вечна.

На крају свете Литургије, прочитан је Синодик Православља.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести