НЕДЕЉА, 17. 3. 2024 - 14:37

Извор: ТВ Храм

Епископ Доситеј богослужио у Вазнесењској цркви у Београду: Пост треба да нам је подстицај за чист начин живота (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Патријарха српског служио је у недељу 17. марта свету архијерејску Литургију у Вазнесењској цркви у Београду.

ТВ Храм

Епископу Доситеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У својој поучној беседи Епископ Доситеј је подсетио да су нам се приближили  дани светога поста.

"Пост је једна од најстаријих установа у роду људском. Од самог настанка човека, Господу му је дао пост, наравно у једном много блажем и другачијем облику а то је неједење са дрвета познања добра и зла. Пост је требао да означи човекову послушност Богу, човекову упућеност Богу, да је човек свим бићем упућен на свога Творца. А непослушност је оно што је у ствари био знак прекинуте заједнице са Богом, прекинутог јединства са Богом, са извором живота, са извором сваког смисла, сваке радости, ведрине, пуноће. Човек је непослушношћу себе одвојио од Бога. И од самих почетака наших пост је био заштита али када прекине то уздржање онда губимо и ту заштиту.

И сада од пада човека у грех до дана данашњег нама је неопходан пост да би се вратили у оно природно стање, у онај најприроднији однос који човек треба да има са Богом. Треба нечега да се уздржимо Бога ради, треба неку жртву да учинимо Бога ради. А то је с једне стране уздржање у једној храни, али много више свети оци говоре да то треба да буде измена нашег унутарњег човека. Да одбацимо од себе све оно што је зло, грешно, да у дане поста живимо без греха. Пост треба да нам је подстицај за тај чист начин живота", поучио је Епископ Доситеј.
 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести