СРЕДА, 6. 3. 2024 - 18:53

Извор: Епархија ваљевска

Архимандрит Василије Костић својим виђењем приче о блудном сину одушевио Ваљевце

„Библија је пуна великих грешника и аутсајдера, јер такве Бог воли“, архимандрит Василије Костић.

Епархија ваљевска

 Циклус трибина „Православље и млади“ настављен је предавањем архимандрита Василија Костића, референта црквених послова у Светом Архијерејском Синоду СПЦ, на тему „Повратак из усамљености у заједницу“, у уторак 5. марта 2024. године у Конференцијској сали Вишег јавног тужилаштва.

Бројним сабраним свештенослужитељима Епархије ваљевске и посетиоцима, предавач је на сликовит, емотиван, јасан начин говорио о снази покајања, јер је наш смисао и циљ живот са Христом. Оца Василија је представио и најавио протонамесник Дејан Трипковић, уредник трибина, саопштивши и да се истог дана упокојила у Господу после дуге и тешке болести гђа Драгана Марковић, виши јавни тужилац, захваљујући којој су врата Конференцијске сале увек била отворена за предавања и остале догађаје које је организовала Епархија ваљевска. 

Tема предавања „Повратак из личности у заједницу“ се по речима оца Василија сама наметнула. У питању је заправо једна од припремних недеља пред Велики пост, Недеља блудног сина, која је добила име по истоименој причи, за коју се може рећи да представља суштину јеванђеља и Цркве. Као таква, она је део Триода, периода од седамдесет дана, састављеног од припремних недеља пред Велики пост, самог поста и, напослетку, Страсне седмице. Заједно са периодом од Васкрса до Духова, чини празник Васкрсења, који, како отац Василије каже, славимо 120 дана. Брижљиво анализирајући приче о Закхеју, митару и фарисеју, као и о блудном сину, отац Василије је више пута истакао да Христос лечи физичке недостатке, а исцељује дух, те да нас Црква позива да се окренемо једни другима, да не живимо у паклу. „Пакао је када чујете човека иза вас, а не можете да га видите јер нисте у стању да се окренете и погледате га у очи“.

Сва снага вере огледа се у речима: „Господе Боже, помилуј ме грешнога!“ У тих пет речи стало је све што је човеку потребно за спасење, истакао је предавач који се потом задржао на сваком сегменту приче о блудном сину која би се пре могла назвати причом о милостивом Оцу. „Јер Отац је тај који ништа не пита, који даје шта год се од њега тражи, који не очекује изговоре“, подвлачи архмандрит, додајући да нема човека који се не може пронаћи у овој причи. „Бог не тражи оправдање већ покајање, и није страшно погрешити, него је страшно остати у греху“, закључио је архимандрит Василије, који ће ускоро још једном доћи у Ваљево да одржи предавање и штићеницима Казнено-поправног завода за малолетнике.

Наредни гост-предавач биће протођакон др Златко Матић, професор на Православном богословском факултету, који ће говорити на тему „Дом Господњи“, а предавање оца Василија, заинтересовани могу наредних дана да чују и виде у програму радија „Источник“, као и на интернет страницама радија и Епархије ваљевске.

Повезане вести

Вести