СРЕДА, 6. 3. 2024 - 17:09

Извор: Православни богословски факултет

Студенти ПБФ-а посетили Дом за смештај одраслих лица Кулина и манастир Свети Роман

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија и уз великодушну подршку оца Нектарија и братства храма Светог Марка, студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду посетили су у уторак 5. марта. Дом за смештај одраслих лица Кулина и манстир Светог Романа Ђунишког. Студенте су на ово путовање повели проф. др Предраг Драгутиновић и доц. др Ненад Божовић.

Православни богословски факултет

У Дому за смештај одраслих лица Кулина студенте Православног богословског факултета срдачно су дочекали директор Дома мр Војкан Станојевић, спец. др. мед. Маја Ћирић, гл. мед. сестра Дома Данијела Петровић, протонамесник Горан Митић и Срђан Станојевић. Директор Дома мр Војкан Станојевић пожелео је топлу доброшлицу и изразио дубоку радост због заинтересованости међу студентима Православног богословског факултета за посету установи попут Дома Кулина, као и за љубав и бригу коју су они том посетом исказали према корисницима Дома. У отвореном разговору који је уследио мр Станојевић изнео је кратку историју Дома и представио тренутно стање са изричитим нагласком на добрим и хуманим условима у којима корисници Дома живе, посебно назначивши бригу и љубав особља према корисницима једном анегдотом у којој је испричао како они њега и остало особље дочекују раширених руку спремних на загрљај, а не скупљених руку и очију пуних страха. Након мр Станојевића студентима је о самим корисницима и врстама третмана у Дому нешто подробније говорила спец. др. мед. Маја Ћирић рекавши да утицај спољне средине, попут посета, може бити јако благотворан по кориснике, као и да добри и хумани услови у Дому корисницима значајно олакшавају боравак. Студенти су затим обишли саме кориснике Дома Кулина, посведочившу тако љубав, бригу, пажњу и труд који се према њима исказују. На крају је студентима приказана представа „Маске“ коју су корисници дома извели у крагујевачком позоришту Јоаким Вујић, а која представља сјајан доказ снаге љубави према ближњем. Ова представа инсистира на људском достајанству сваког поједница без обзира на његово здравствено стање, као и поштовању и уважавању које то достојанство захтева. Студенти су Дом Кулина напустили под утиском Христових речи: „Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учнисте“ (Мт 25, 40).

Након обиласка Дома за одрасла лица Кулина студенти Православног богословског факултета посетили су манастир Светог Романа Ђунишког где их је срдачно угостио јеромонах Николај (Јоцић). О. Николај је студентима прво укратко представио историју самог манастира показавши им његове знаменитости попут места где почива срце Николаја Николајевича Рајевског и манастирске куле. О. Николај је истакао да је манастир јако стар, не зна се сасвим поуздано када је основан, али се претпоставља да је у питању IX век и нагласио двовековни континуитет боголослужбеног живота самог манастира. Након тога о. Николај одржао је са студентима радионицу отвореног типа, на којој је одговарао на њихова питања и упознавао их са реалностима пастирског рада. Пастирски рад, наглашавао је о. Николај, представља Божији призив који од студената Православног богословског факултета захтева чисто срце и руке раширене на заграљај и прихватање ближњег. Будући да живимо у добу скраћених обима пажње о. Николај је стрпљење и смиреност означио као кључне врлине које красе доброг пастира, а затим је говорио о важности и благотворном дејству Свете тајне исповести. Добар пастир је стрпљив и спреман свакога да саслуша, а такође је смирен, те никако не сме осуђивати онога ко му је пришао, нити га плашити својим речима, или гестовима, закључио је о. Николај.

Студијско путовање је студенте Православног богословског факулета обогатило искуством љубави и бриге особља Дома за смештај одраслих лица Кулина који живе Христове речи да онај ко жели да буде велики мора служити ближњима (Мт 20, 26), а они су Дом напустили у нади да ће и сами моћи да исказују такву љубав кроз живот. Студенти су манастир Светог Романа напустили благодарни о. Николају на времену које је издвојио за њих, као и на поукама које им је упутио. 

Православни богословски факултет
Православни богословски факултет

Повезане вести

Вести