УТОРАК, 27. 2. 2024 - 18:11

Извор: ТВ Храм

Вести из епархија СПЦ - Литургије у Недељи митара и фарисеја

У Недељи митара и фарисеја молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

Епископ Фотије: Не заборавимо покајање, смирење и љубав према Богу и према ближњем

Епархија зворничко-тузланска

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 25. фебруара 2024. године, Недељу митара и фарисеја, свету архијерејску Литургију у брчанском насељу Мераје (парохија колобарско-грбавичка).

У току свете Литургије вероучитељ Душан Марјановић из Доњег Жабара је руком владике Фотија рукоположен у свештени чин ђакона. Пошто је прочитана заамвона молитва, епископ Фотије је освештао завршени фрескопис у храму, рад фрескописца Горана Пешића из Чачка. По завршетку чина освећења епископ Фотије се обратио верном народу богонадахнутом беседом, а новорукоположеном ђакону честитао свештени чин рекавши да је рукоположење увек радостан дан за Цркву јер добија новог члана клира који ће заједно са свештеницима радити на Њиви Господњој, проузносећи јектеније и молитве.

Епархија зворничко-тузланска

Епископ Херувим: Испунимо тајну спасења кроз Литургију као икону Царства Небеског

Епархија сечкопољска и барањска

У недељу о Царинику и Фарисеју, 25. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је богослужио у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини.

Саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, и протођакон Војислав Николић.

Епархија сечкопољска и барањска

Белгија: Слава парохије Светог Симеона Мироточивог

Епархија западноевропска

Парохија у Утрехту (Холандија) прославила је своју славу Светог Симеона Мироточивог светом Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ западноевропски г. Јустин.

Том приликом, владика Јустин је рукоположио часног ђакона Владана Станковића у свештени чин презвитера, а дугогодишњем председнику Црквеног одбора г. Милосаву Барјактаровићу уручио орден Епархије западноевропске за догогодишњи допринос и показану бригу и љубав за унапређивање и развој парохије Светог Симеона у Утрехту.

Епархија западноевропска

 

Повезане вести

Вести