ПЕТАК, 23. 2. 2024 - 15:38

Извор: СПЦ

Орден Светог Саве Клиничко-болничком центру Земун

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 23. фебруара 2024. године на свечаности у Клиничко-болничком центру Земун орден Светог Саве директору те знамените здравствене установе која прославља 240 година рада, проф. др Драгошу Стојановићу.

СПЦ

-Имам изузетан благослов и част да предам Вама највише одличје наше свете Цркве, а преко вас и свима који раде у овој болници, али и свима онима који су радили и улагали своје напоре за добробит свих оних који су долазили у здравствену установу, ево, већ 240 година. Ово одличје одлуком Светог Архијерејског Синода доделили смо пре свега због тога што је ово место за нас свето место и то најпре због тога што су сви они који су у предходних 240 година овде радили или данас раде гледали сваког човека као ближењег, незвисно од тога ком народу припада, којој вери припада, ког је пола или ког је узраста. Ово место јесте дакле par excellence место на којем се испуњава Јеванђеље Христово и место на којем већ два и по века раде они који су сва своја знања и вештине употребљавали за лечење душе и тела, остварујући управо оно што у пуном смислу значи позната латинска изрека, која се код нас деценијама употребаљавала само у једном свом делу: … у  здравом телу здрав дух. Међутим, Јувенал је изрекао реченицу која у потпуности гласи: Mолите се да у здравоm телу буде здрав дух. Даке, лекари и медицинско особље испуњавају све аспекте ове изреке, јер воде рачуна о добробити, и спољашњој и унутрашњој. Нека Бог да свима онима који се овде труде и лече добру вољу и, наравно, добро здравље како би својим знањима и вештинама и убудуће могли да поред свог крста – свако има свој крст – носе и крст потребитих и оних који су у невољи а долазе овде и на тај начи нека испуњавају управо лик Христов, нека следују Њему који позива сваког човека најпре да се распне за другог. Честитам још једампут. Нека благослов Божји дође на све вас и на све људе света – поручио је патријарх Порфирије.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је прочитао протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, наводи се да се највише одликовање Српске Православне Цркве додељује Клиничко-болничком центру Земун поводом 240 година његовог постојања, а у знак признања за дела хришћанске љубави и пожртвован рад на развоју здравства, просвете и науке.

Свечаности су присуствовали највиши представници Владе Републике Србије, Српске академије наука и уметности, Београдског универзитета и Града Београда.

Земунска болница основана је 1784. године и најстарија је болница у Србији. Нови рендген апарат болница је набавила већ 1901. године, само годину дана пошто је додељена Нобелова награда за откриће X зрака. У протеклих два и по века ова здравствена установа била је носилац развоја медицинске науке у нашој земљи, а у њој су пацијенте лечила најзначајнија имена српске медицине. Под називом Клиничко-болнички центар Земун болница делује од 31. децембра 1983. године.

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести