НЕДЕЉА, 11. 2. 2024 - 12:09

Извор: TВ ХРАМ

Епископ Иларион у цркви Светих Јоакима и Ане у Калуђерици: Кроз Литургију се спасавамо ми, а и свет (ФОТО/ВИДЕО)

Благодаримо Богу на овом данашњем сабрању којим се спасавамо ми, а и сав свет. Захваљујући овој служби за коју и благодаримо Богу, између осталог, ето и нас у животу. Нас ова света служба обнавља заједништвом са Оним који је извор живота, а то је Живи Бог, како се говори у молитви, Дух Свети је тај који је животодавац, који је ризница свих добара, а он почива на Логосу Божијем, он почива на Христу, он почива на Логосу Божијем који се оваплотио, а који нераздељиво сједињен са створеним светом, рекао је Епископ Иларион у беседи, 11. фебруара 2024. године.

ТВ Храм

У цркви Светих Јоакима и Ане у Калуђерици, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Патријарха српског, предстојао је на светом евхаристијском сабрању у Тридесет шесту недељу по Духовима, 11. фебруара 2024. године.

Епископу Илариону саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да благодаримо Богу на овом данашњем сабрању којим се спасавамо ми, а и сав свет. Захваљујући овој служби за коју и благодаримо Богу, између осталог, ето и нас у животу. Нас ова света служба обнавља заједништвом са Оним који је извор живота, а то је Живи Бог, како се говори у молитви, Дух Свети је тај који је животодавац, који је ризница свих добара, а он почива на Логосу Божијем, он почива на Христу, он почива на Логосу Божијем који се оваплотио, а који нераздељиво сједињен са створеним светом. Тај додир створеног и нествореног, јесте баш ово, ова тајна у којој сви ми учествујемо. Да благодаримо томе, на овом благословеном храму који расте, који је све лепши и лепши и изгледа да на њему почива и благослов оних који су се овде подвизавали. И име Калуђерица упућује на то да су овде живели монаси, монахиње, они који су се трудили, како то Светогорци кажу, да од монаха постану калуђери. Монах је онај који се осамљује да би постао добри старац, што значи калуђер.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести