СУБОТА, 10. 2. 2024 - 10:28

Извор: Манастир Хиландар

Предавање игумана Методија у Брчком

Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара одржао је предавање у организацији Конзервативног клуба и Црквене општине Брчко, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко- тузланског г. Фотија.

Манастир Хиландар

“Равнодушност и расејаност су највећи проблеми за духовни живот савременог човека, а решити се могу једино уколико се служи Богу. Није важно у ком времену живимо да бисмо служили Богу. Као што су наши стари служили Богу тако и ми можемо, јер Бог jе увек исти, само jе питање да ли имамо ту вољу“, нагласио je игуман Методије, који je синоћ одржао духовну трибину у препуној дворани Културно – административног центра Патријарх српски Павле.

Истакао je да је циљ свих хришћана задобити благодат и наследити Царство Небеско, а за остварење тог циља могу се искористити духовна искуства светих отаца, Светог Саве и нових светогораца.

“Манастир Хиландар је од почетка био веома значајан за српски народ јер се налази у заједници светогорских манастира, а био је и први српски универзитет. Преко Хиландара, Срби где год да живе, увек су везани за ово јединствено место. Тако je било у прошлости, тако jе и данас. To je место које баштини најважнија дела из српске духовности, али и историје, културе и уметности. Света Гора је јединствено место које се налази на полуострву и ту су представници свих православних народа. Немају сви своје манастире, али имају своје монахе“, рекао je игуман Методије.

Истакао је и да би обнова делова манастира који су изгорели пре 20 година требала бити завршена половином следеће године и додао да ће бити и нових подухвата.

Манастир Хиландар
Манастир Хиландар
Манастир Хиландар
Манастир Хиландар

Повезане вести

Вести