ЧЕТВРТАК, 1. 2. 2024 - 16:43

Извор: Радио Светигора

Прослављен имендан монаштва у манастиру Савина, богослужио Епископ Кирило

Празник преподобног Макарија Египатског и светог Марка Ефеског саборно и молитвено је прослављен у манастиру Савина у Херцег Новом светом архијерејском Литургијом коју је служио администратор Митрополије загребачко-љубљанске Његово Преосвештенство Епископ буеносаиреско-јужноцентрално-амерички Г. Кирило уз саслужење свештенства и у молитвеном присуству верног народа.

Радио Светигора

На светом богослужењу одговарао је, својим предивним појањем, византијски хор из Љубљане који припада Митрополији Загребачко-љубљанској.

Сабранима на Светом богослужењу беседом се обратио Епископ Кирило.

Овом приликом прослављен је имендан игумана манастира Савина јеромонаха Макарија и сабрата ове Светиње јеромонаха Марка, као и монаха Макарија подмаинског сабрата и монахиње Макарије из манастира Ждребаоник који светитеље које данас прослављамо славе као своје небеске покровитеље. На данашњи празник, како је то уобичајено у последних пет година, сабира се мали сабор монаштва из Митрополије црногорско-приморске које данас прослављају имендане, а сабрања се одвијају сваке године кружно у Савини, Подмаинама и Ждребаонику. Сабрању је присуствовао велики број монаштва и вјерног народа како би што достојније прославили данашњи велики празник са надом да ће се и идуће године на овај дан поново сабрати у манастиру Ждребаонику, којем пада ред да организује прославу имендана.

Владика Кирило је подијелио двије грамате Епархије буеносаиреско-јужноцентрално-америчке и ордена светих апостола Петра и Павла игуману Савинском Макарију и игуману манастира Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца за дјелатну љубав према својој Светој мајци Цркви, за помоћ у мисији Српске православне Цркве на просторима Јужне и Централне Америке.

Радио Светигора
Радио Светигора
Радио Светигора
Радио Светигора
Радио Светигора
Радио Светигора

Повезане вести

Вести