ПЕТАК, 28. 12. 2018 - 07:56

Извор: pravoslavie.ru

Епархији бачкој Повеља Матице српске

На Дан добротвора и рођендан велике доброчинитељке Матице српске Марије Трандафил, 25. децембра 2018. године, Епархији бачкој је додељена Повеља захвалности Матице српске.

pravoslavie.ruДодељивање Повеље

У име Епархије бачке Повељу захвалности примио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, викар Епископа бачког. -Благодарим колегијуму Матице српске. Заједничарење и саборно размишљање је оно што нас повезује органски. Нека Бог благослови ваш труд и да заједно наставимо овакву сарадњу, поручио је владика Исихије.

Профе. др Драган Станић, председник Матице српске, рекао је да су добри односи између Матице српске и Епархије бачке, као и да је Епископ бачки г. Иринеј увек бринуо о Матици српској. -Његов благослов и његова помоћ у стварима које су доприносиле духовним аспектима Матичине делатности. Колико је то важно сваке године осетимо, а нарочито ћемо осетити у наредној години, када смо, у договору са нашим Преосвећеним Владиком, направили читав један план како да обележимо осам векова Српске Православне Цркве. Програм је у пуној мери договорен са нашом Црквом. И за Савиндан и за Светосавску седмицу али и током читаве године биће програмâ који ће нас учинити духовно богатијима, уз сарадњу са нашом Епархијом, владикама Иринејем и Исихијем, јер заједно смо много јачи, истакао је професор Станић.

Поред Епархији бачкој, Повеља захвалности уручена је и другим добротворима: Владимиру Бургићу, Перици Милутину, Златану Стојадиновићу, Драгани Вулић, Јовану Вулићу, др Васи Исакову и Петру Исакову; дародавцима: Дринки Радовановић, Миливоју Бакићу и Марини Бојић, као и доброчинитељима: Славку Станојевићу и Милану Јагодинском.

Традиција задужбинарства укорењена је од самог оснивања Матице српске 1826. године. Својим прилозима, добротвори подржавају просветитељску мисао Матице српске, а повезује их племенита идеја о стварању једне јединствене кошнице и став да је част служити најстаријој српској културној, научној и књижевној институцији.

У музичком делу програма учествовали су сопран Радослава Воргић Журжован, уз клавирску сарадњу Стефана Панкалуића, и Симона Деретић, ученица Музичке школе Исидор Бајић, која је извела две композиције на виолини.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Повезане вести

Вести