ПЕТАК, 19. 1. 2024 - 19:41

Извор: ТВ ХРАМ

Богојављење прослављено у Бањалуци (ФОТО)

У Епархији бањалучкој торжествено је прослављен празник Богосјављења, 19. јануара 2024. године. Свету архијерејску Литургију у Богојављенској цркви у Бањалуци служио је Преосвећени Епископ бањалучки г. Јефрем.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава служио је свету архијерејску Литургију у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Преосвећени Епископ Сава је  је после Литургије одржао беседу у којој је, између осталог рекао: "Свети Јован виђевши Христа, како каже црквена пјесма, устрептавши од страха и узбуђења каже му: 'Не треба ја тебе, него ти мене'. Христос ипак прима крштење да би се у свему уподобио нама, да би у свему постао сличан нама, да би својим крштењем у ријеци Јордану обновио тајну људску природу, да би је очистио и осветио. Дакле, Христос крштавајући се у Јордану, исто као и рађајући се међу људима и касније страдајући, бивајући распет, па чак и умријевши на крсту, испуњава тајну Божијег наума о спасењу Божијег свијета и човјека".

После Литургије, улицама Бањалуке кренула је и свечана литија према Богојављенској цркви, а верујући народ у литији предводио је Преосвећени Епископ Сава.

Верујући народ у литији дочекао је Епископ Јефрем код Богојављенске цркве, где је служио Свету Литургију. Након сусрета, у једној колони, верујући народ предвођен епископима Јефремом и Савом, упутио се до реке Врбас где је извршен чин освећења воде и пливање за Часни крст.
После пливања, Преосвећена господа епископи Јефрем и Сава, учесницима су поделили пригодне поклоне, а најбољем међу пливачима уручен је златник.

Ове године, за часни крст у Бањалуци пливало је тридесет три учесника, међу којима је био и градоначелник Бањалуке г. Драшко Станивуковић.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести