ЧЕТВРТАК, 27. 12. 2018 - 14:25

Извор: sputniknews.com

„Ујединитељски сабор“ доживео потпуни дебакл

Патријарх московски и целе Русије Кирил оценио је да је недавно одржани „ујединитељски сабор“ у Украјини доживео потпуни дебакл, као и да је тај догађај резултирао незаконитом и антиканонском легализацијом расколника од стране цариградског патријарха Вартоломеја.

sputniknews.comПатријарх московски и све Русије

„Ни до каквог уједињења није дошло, ујединили су се само расколници и дошло је до њихове незаконите и антиканонске легализације од стране патријарха Вартоломеја, чија се јурисдикција ни на који начин није могла односити на украјинску територију“, истакао је патријарх Кирил.

Према речима руског патријарха, Цариград је рачунао на то да ће, оног тренутка када се умеша у то питање, добити сву неопходну подршку свих епископа канонске Украјинске православне цркве, као и да ће се они одмах усредсредити на сабор.

„Вартоломеју је сервирана лажна информација о томе да је више од 10 епископа подржава ’ујединитељски сабор’. Међутим, на последњем заједничком састанку рекао сам му да је то лаж и да сабор подржавају свега два или три епископа. Испоставило се да су сабор подржала свега два епископа“, објаснио је патријарх Кирил.

Он је додао и да је понашање Цариградске патријаршије задивљујуће, пре свега из угла „здравог разума“.

Руски патријарх је такође оценио да је усвајање закона о преименовању Украјинске православне цркве потпуна лудост, као и да тај документ има за циљ да уништи канонску Цркву у Украјини.

Подсетио је и да све западне земље, чије примере прати Кијев, праве јасну разлику између цркве и државе, односно назив цркве се тиче искључиво религиозних организација, но званични Кијев чини сасвим супротну ствар, што представља кршење свих правила и закона прихваћених у једном цивилизованом друштву.

Повезане вести

Вести