УТОРАК, 9. 1. 2024 - 13:28

Извор: ТВ Храм

Прослављена слава манастира Сланци - Епископ Иларион: Једни друге да приносимо Богу (ФОТО/ВИДЕО)

Преосвећена господа епископи новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског и умировљени милешевски г. Филарет служили су данас 9. јануара свету архијерејску Литуригију на дан када прослављамо Светог првомученика и архиђакона Стефана у манастиру посвећеном овом свецу у Сланцима.

ТВ Храм

Преосвећеним епископима саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству верног народа.

У својој беседи Епископ Иларион је рекао да је празник је када се Црква сабира и да је празник и када се отварају Небеса онако како се отворише над великомучеником и архиђаконом Стефаном .

"Свака свете Литургија јесу Небеса отворена, а од нас зависи, и од наше припреме и чишћења нашег срца колико ћемо моћи да учествујемо у том искуству виђења благодати Божије и виђења Сина Божијег од десну Оца, онако како исповедамо у симболу вере. А заиста човек очима вере свакога дана може да види како је људска природа  у оваплоћеном логосу Божијем уздигнута изнад поимања сваког и посађена са десне стране Оца. Чудесна је тајна данашњег празника, чудесна је тајна мучеништва, чудесна је прича коју прича Господ да би нас поучио, о виноградарим, а то је поука свима нама, јер на онај начин како је Господ Христос онај који приноси и који се приноси тако смо ми и виноград и виноградари. Ми треба једни друге да обделавамо, једни друге да приносимо Богу, сами себе, једни друге, сав живот свој треба Господу да принесемо", поучио је Епископ Иларион.

Поводом славе ове светиње, на крају свете Литургије, Преосвећени епископи Иларион и умировљени милешевски Филарет преломили су славски колач и освештали славске дарове.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести