УТОРАК, 9. 1. 2024 - 11:10

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у Бањалуци поводом крсне славе Републике Српске: Свој крст уткати у крст Христов (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиo je у среду 9. јанаура 2024. године свету архијерејску Литургију у храму Христа Спаситеља у Бањалуци поводом обележавања крсне славе и дана Републике Српске, Светог првомученика и архиђакона Стефана.

ТВ Храм


Патријарху Порфирију саслуживала су Преосвећена господа епископи: бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије, будимљанско-никшићки Методије, захумско-херцеговачки Димитрије и марчански Сава, свештенство, монаштво из више епархија Српске Православне Цркве у присуству великог броја верног народа.

"Имамо радост и благослов да можемо да вам честитамо, једни другима, рођендан Републике Српске, али и оно што је још важније - Славу Републике Српске. Нека Вам је срећна и благословена Слава и молитве Светог архиђакона Стефана да буду са свима вама", навео је у својој беседи Патријарх Порфирије.

"И заиста онај који трпи који страда логично је да буде очајан, да буде без наде, да осећа да пропада. Међутим онај који је сведок Христов, он има крст Христов, а имати крст Христов значи учинити све што је до нас, све што је до тебе, учинити све што је до сваког тебе и учинити све што је до мене а онда када учинимо све што можемо, баш као и Свети Стефан архиђакон и првомученик предати се у руке Христове, свој крст уткати у крст Христов а у том крсту браћо и сестре ево на Рођење Христово открива нам се смисао а тај смисао јесте пут ка победи", поручио је Његова Светост.

На крјау свете Литургије Његова Светост је преломио славски колач и освештао славске дарове.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести