ПЕТАК, 5. 1. 2024 - 12:12

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије посетио манастир Високи Дечани (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије стигао је у манастир Високи Дечани у петак, 5. јануара 2024. године.

ТВ Храм

Трећи дан посете Косову и Метохији започео је служењем Царских часова у Пећкој Патријаршији у молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и Преосвећеног Епископа хвостанског Господина Алексеја.

ТВ Храм

Са уваженом пратњом Патријарх Порфирије је потом стигао у манастир Високи Дечани где су га дочекали Преосвећени Епископ рашко-призренски Господин Теодосије и игуман манастира архимандрит Сава.

После свечаног дочека од стране монашког братства и игумана Саве, Патријарх Порфирије се поклонио моштима Светог краља Стефана Дечанског. Група поклоника из Црне Горе дошла је у посету манастиру, пришли су на благослов, а потом их је Патријарх Порфирије срдачно поздравио:

– Јединство, мир и слога рађају се сусретом. Зато је важно да долазите овде, да се видите са људима који живе овде, да чујете њихове недоумице и дилеме, као и да они чују ваше. У том слушању сигурно ће се родити нешто вредно. Понављам још једампут, најважније је знати да се разумевање, слога и мир не не могу постићи немиром. Када инвестирате у немир онда жањете немир, а када инвестирате у мир, мир као дар од Бога, као духовни мир, онда је Бог тај који у наше име жање мир. Запамптите, не брани се ни мир, ни слога, ни љубав, ни Косово на Јутјубу и Твитеру, него дођи и види, понеси део крста и део муке, подели оно добро што имаш добро, нека ти раме буде спремно да се наслони нека глава која је уморна, а онда ће кад затреба и теби и било коме другом Бог учинити да и ми имамо и мир и љубав.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести