ПОНЕДЕЉАК, 24. 12. 2018 - 19:50

Извор: pravoslavie.ru

Орден Светог Николаја за Анатолија Карпова

Низу признања у богатој каријери и животу, руски шаховски велемајстор, вишеструки шампион света и један од највећих играча шаха свих времена, Анатолиј Карпов придружио је Орден Светог Владике Николаја, највише одликовање Епарије ваљевске.

pravoslavie.ru
Анатолиј Карпов и Владика Милутин

У име епархије, осведоченом пријатељу српског народа, који је читаву деценију и почасни грађанин Ваљева, 22/9. децембра 2018. године, Орден Светог Владике Николаја уручио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин на пријему у Епархијском дому. Уз велемајстора Карпова, гост Епископа Милутина био је и председник ваљевског шах клуба „Свети Николај“, кардиохирург др Бошко Ђукановић, истакнути лекар и хуманиста, који годинама уназад пружа подршку развоју шаховске игре у Ваљеву и клубу, који данас прославља 70 година постојања, док „игра црно – белих поља“ овде има скоро дупло дужу традицију, 138 година. Вредан јубилеј руског шампиона је и довео у Ваљево. Сусрет са ваљевским архијерејем протекао је у знаку братске љубави која веже наше народе и причи о неговању њихових традиција на пољу културе и шаха, планетарно популарне древне игре, коју и данас стотине хиљада Руса и Срба радо игра. Будући да ће ваљевски шах клуб наредне године учествовати на европским такмичењима, Анатолиј Карпов је прихватио улогу селектора тима, што је несвакидашња част, али и темељ нових успеха овдашњих шахиста.

У част јубилеја шах клуба „Свети Николај“, у Ваљевској гимназији приређена је свечана академија, а потом је прослављени руски шампион одиграо симултанку са познатим личностима из јавног и културног живота Србије.

Епархија ваљевска

Повезане вести

Вести