ПЕТАК, 15. 12. 2023 - 16:11

Извор: ТВ Храм

Обележена ктиторска слава манастира Девич (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије и Његово Преосвештенство Епископ новобрдски Иларион служили су данас 15. децембра 2023. године свету архијерејску Литургију у манастиру Девич поводом ктиторске славе Светог Јоаникија Девичког.

ТВ Храм

Преосвећеним епископима саслуживало је бројно монаштво и свештенство уз молитевно присуство верног народа.

Епископ Теодосије поручио је у беседи да нас Свети Јоаникије сакупља са свих страна како би потрврдили коме тежимо у овоме животу.

“Свети Јоаникије Девички чудотворац окупља нас у својој обитељи са свих страна да би потврдили ко смо, кога смо имена и чији смо и коме тежимо у овом животу. Свети Јоаникије Девички заједно са светим краљем Стефаном Дечанским никада нису напустили своју свету обитељ, они су овде присутни. И поред свих страдања овај манастир се силом Божијом на чудесан начин обнавља, али његовом обновом и ми се обнављамо браћо и сестре”, рекао је у беседи Владика Теодосије.

Епископ Иларион, викарни епископ Његове Светости Патријарха српског Порфирија у својој беседи навео је да смо данас у Девичу да би се исцелили и нашли утеху.

„Исцељујемо се данас ми онако како су се наши стари преци овде исцељивали код моштију Светог Јоаникија кроз векове. Дођосмо да примимо утеху, растерећење, дођосмо да осетимо ону праву слободу коју је Господ Христос донео на земљу и то баш на овом месту где је живео човек само ради Христа Господа”, казао је владика Иларион.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести