ПЕТАК, 21. 12. 2018 - 09:13

Извор: РИА Новости

Патријарх Кирил позвао предстојатеље да не ћуте о ономе што се догађа на Украјини

Патријарх московски и све Русије Кирил упозорио је у писму предстојатеље помесних Православних цркава да након „аутокефалног“ сабора у Кијеву, одржаног 15. децембра „наступа време када даље ћутање није могуће“, јер се ради о изазову за читав православни свет.

pravoslavie.ruПатријарх московски и све Русије Кирил

„Уверен сам да се у наше време не ради о сукобу интереса Московске и Цариградске патријаршије, како неки покушавају да то представе, него о нечему много опаснијем: о дубоком размимоилажењу предстојатеља и јерараха свете Константинопољске цркве с православном канонском традицијом и светоотачком еклисиологијом. Наступа време када даље ћутање постаје немогуће, због тога што то што се дешава пред нашим очима постаје изазов читавом православном свету. Нема никакве сумње да украјински сценарио у будућности може бити реализован у односу на било коју помесну Цркву“, стоји у писму.

Патријарх Кирил обратио се престојатељима помесних Православних цркава „с позивом да не признају резултате протеклог безаконог расколничког зборишта у Кијеву, као и да подигну свој ауторитетни глас и учине све што је у њиховој моћи, да би зауставили штетна дејства за православље“, саопштава званични сајт Московске патријаршије.

Извор: РИА Новости

С руског: Рајо Војиновић

Повезане вести

Вести