УТОРАК, 14. 11. 2023 - 12:49

Извор: Радио Слово љубве

Зочиште: Епископ новобрдски Иларион служио празнично бденије

Уочи празника светих врача Козме и Дамјана, славе манастира Зочиште, у манастирској цркви крај отвореног кивотa са моштима служено је празнично бденије са петохлебницом, известила је Оливера Радић, новинар и професор из Ораховца. Бденије је служио Владика новобрдски и викар Патријарха српског Порфирија г. Иларион, уз саслужење игумана манастира Бањска оца Данила и још девет свештенослужитеља из рашко-призренске, београдско-карловачке и нишке Епархије.

Радио Слово љубве

Са певнице су својим анђеоским гласовима службу пратили појци манастирски који се окупљају са разних страна, као и свештеници и професори Призренске богословије. Сабрани су на крају прилазили моштима Светих бесребреника и целивали их, а Владика Иларион их је помазивао уљем "на исцељење душе и тела". Потом је у манастирској трпезарији припремљена трпеза љубави за све. Прослава манастирске славе наставља се светом Литургијом у уторак 14. новембра од 9 часова.

Манастир Свети Врачи у Зочишту многи називају метохијски Острог и у њему се свакодневно дешавају исцељења. По предању је три века старији од Дечана.

Шиптарски екстремисти су ову древну светињу минирали 13. септембра 1999. године. Спаљени су и сви конаци, затрпани бунари у порти, порушени надгробни споменици на гробљу у порти.

Монаси се у манастир враћају 27. октобра 2004. године на празник Свете Петке и започињу обнову. Црква св. Козме и Дамјана је изграђена од истог камена и освећена на летње св. Враче 14. јула 2007. године.

До данашњег дана је манастир готово потпуно обновљен, црква фрескописана, а игуман Стефан (Миленковић) са братијом дочекује поклонике и чита молитве крај моштију светитеља и иконе Светих бесребреника, која је после рушења цркве извађена испод наслага камења готово неоштећена. На главама светитеља су очувани ореоли од филиграна дар једне породице из Призрена у периоду између два Светска рата.

Повезане вести

Вести