ПОНЕДЕЉАК, 18. 9. 2023 - 17:23

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Десет година од освећења Саборног храма: Богослужи Патријарх Порфирије; долазе мошти Светог Спиридона Чудотворца

У суботу и недељу 14. и 15. октобра Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици прославиће десет година од освећења. У суботу 14. октобра у 18 часова биће уприличен свечани дочек Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и деснице Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца. Након вечерњег богослужења приступиће се поклоњењу и целивању моштију Светог Спиридона.

У недељу 15. октобра у 9 часова биће служена Патријарашка Литургија којом ће началствовати Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење више архијереја Српске цркве, као и Митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарија. Истог дана у 13 часова, Патријарх Порфирије и Митрополит Јоаникије освештаће камен темељац цркве Светога Саве, као и темеље Православне гимназије “Свети Сава” чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром. 

У 19 часова Патријарх Порфирије ће посетити Цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено место у Подгорици, у којој је по предању Свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви.

Свечана духовна академија поводом 10 година од освећења Саборног храма биће одржана у 20 часова на платоу испред Саборног храма. Беседу ће одржати Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.

Добро дошли!

Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести

Вести