ПЕТАК, 7. 12. 2018 - 12:08

Извор: ТВ Храм

Слава Свете српске царске лавре Хиландара

Братство Свете српске царске лавре Хиландара прославило је храмовну славу, Ваведење Пресвете Богородице, светом Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ ремезијаски Стефан, викар Патријарха српског.

ТВ Храм
Светом архијерејском Литургијом началствовао Владика ремезијански Стефан

Због  великих радова који се тренутно одвијају у манастиру, а нарочито због обнове трпезарије Светог краља Милутина, ове године је прослави празника присуствовао нешто мањи број гостију него предходних година. Гости славског сабрања били су изасланик Његове Светости Патријарха српског Епископ ремезијански Стефан, игуман манастира Ватопеда архимандрит Јефрем, гувернер Свете Горе Константин Димцас, конзул Републике Србије у Солуну Синиша Павић, монаси из светогорских манастира и келија, свештенство и поклоници из Србије и других земаља.

ТВ Храм
Владика ремезијански Стефан началствовао Литургијом на слави Манастира Хиландар

Служба је започела свеноћним бдењем 3. децембра 2018. године. Благољепију и торжеству богослужења допринели су светогорски појци: за десном певницом старци келиоти Антипа и Дамаскин са братијом, док су за левом певницом појали монаси из хиландарске келије Светог Николаја - Буразери.

Свечана трпеза љубави је после завршетка службе уприличена у привременој трпезарији која је постављена у манастирској порти.

ТВ Храм
Епископ ремезијански г-дин Стефан са братством Манастира Хиландара

У складу са древним обичајем сваке године на дан храмовне славе игуманско место на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда. Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у време Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог.

Повезане вести

Вести