ПЕТАК, 12. 5. 2023 - 11:12

Извор: Телевизија Храм

Патријарх Порфирије у цркви Светог Василија Чудотворца: Вера је наш животни став (ФОТО/ВИДЕО)

Вера је сама по себи парадокс, она надилази логику, надилази правила овога света, надилази разум, надилази чак и емоцију, обухвата читавог човека, вера јесте наш живот, животни став, обухвата ум и срце и душу и тело и зато, Господ каже, да смо блажени, да смо на путу Царства Небеског и да је Царство Небеско међу нама онда када смо сиромашни, блажени сте онда кад сте сиромашни јер ваше Царство Божије, блажени који сте гладни сада јер ћете се наситити, блажени који плачете сада јер ћете се насмејати, блажени сте кад вас људи омрзну и кад вас одбаце због Сина Човечијег, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у цркви Светог Василија Острошког Чудотворца на Бежанијској коси.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у петак 12. маја 2023. године, када молитвено прослављамо Светог Василија Острошког Чудотворца у цркви посвећеној овом Божијем угоднику на Бежанијској коси. Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

Поучавајући сабране архипастирском беседом, Његова Светост је између осталог рекао да нам је Васкрсли Господ даровао све оно што нам је потребно и да знамо да смо створени за живот и то живот вечни. Знамо да смрт не постоји, то јест знамо да је смрт такође битисање, својеврсно постојање али које је удаљено од Бога, смисла, пуноће, лепоте, радости, љубави. Смрт је бити без Бога, а живот је исто то бити али са Богом, знамо да постоји само живот а да смрт као претварање у апсолутно ништавило једноставно не постоји и додаје, да је Бог дао живот, дао је пут који води у тај живот, али оставио је и средства која нас воде путевима ка животу вечном или која живот вечни чине нашом садашњицом, сада и овде, царство Божије чине нама доступнима овде и сада у цркви.

Патријарх Порфирије је нагласио да је вера сама по себи парадокс, она надилази логику, надилази правила овога света, надилази разум, надилази чак и емоцију, обухвата читавог човека, вера јесте наш живот, животни став, обухвата ум и срце и душу и тело и зато, Господ каже, да смо блажени, да смо на путу Царства Небеског и да је Царство Небеско међу нама онда када смо сиромашни, блажени сте онда кад сте сиромашни јер ваше Царство Божије, блажени који сте гладни сада јер ћете се наситити, блажени који плачете сада јер ћете се насмејати, блажени сте кад вас људи омрзну и кад вас одбаце због Сина Човечијег.

На крају евхаристијског сабрања Његова Светост је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм

Повезане вести

Вести