НЕДЕЉА, 7. 10. 2018 - 15:02

Извор: ТВ Храм

Епископ Григорије служио у Франкфурту

Храм Христовог Васкрсења, саграђен 1964. године, када је основана и Српска православна црквена oпштина у Франкфурту, данас je имао прилику да дочека свог eпископа, Његово Преосвештенство eпископа франкфуртског и све Немачке г-дина Григорија.

ТВ Храм
дочек eпископа Григорија испред храма

На улазу у храм, дочекан молитвеном песмом, епископ је започео Свету архијерејску литургију у 10 часова. Саслуживао је велики број свештеника из целе Епархије.

На позив епископа Григорија, чланови фолклорних друштава „Срспког Културног Центра“, „Коло“, „Дунав“, „Ноје Изенбург" (Νeue Isenburg), украсили су молитву својим присуством на Литургији у великом броју, поносно носећи традиционалну српску ношњу.

ТВ Храм
eпископ Григорије благосиља српчад

У својој беседи епископ Григорије нагласио је важност среће унутар душе сваког појединца као извора живота и среће других људи, пријатеља, родитеља и надасве среће Господа нашега: „Уколико данас из дома Господњег изађете несрећни и тужни и ја ћу тужан са вама бити, али уколико срећни изађете из дома Господњег усрећићете не само мене већ и своје најдраже. Будите срећни и Богом благословени“, завршио је беседу Владика Григорије.

ТВ Храм
епископ франкфуртски и све Немачке Григорије

Литургији, поред великог броја верника, присуствовали су представници српских организација, Бранко Радовановић, генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, Митар Пивић, генерални конзул Босне и Херцеговине у Франкфурту,

ТВ Храм
представници дипломатског сектора

Душан Видаковић, директор франкфуртских „Вести“, представници српских удружења и клубова као и новоформираног гусларског удружења „Хајдук Вељко“ из Франкфурта на челу са песником Теодором Мићановићем.

ТВ Храм
гуслари из Франкфурта

Епископ Гриорије је људима који су несебично помагали ову црквену заједницу уручио прикладне поклоне и, благосиљајући их, захвалио на досадашњим напорима које су уложили у живот црквене заједнице.

Потпредседник Црквене општине франфуртске, господин Младенко Жарић, даривао је епископу Григорију фототипско издање Мирослављевог Јеванђеља и захвалио на благослову.

ТВ Храм
високе званице на Литургији

Литургији су такође присуствовали и Tорстен Шефер Гумбел (Thorsten Schäfer-Gümbel), високи политичар из Франкфурта и председнички кандидат покрајине Хесен, у пратњи Милкице Ромић, адвокатице и посланице у градској скупштини Франкфурта, који су за ТВ Храм дали интервју...

ТВ Храм
г-дин Tорстен Шефер Гумбел и г-ђа Милкица Ромић

... те господин Мајк Јозеф (Мike Josef), православни сиријац и велики добротвор овог храма, председавајући странке СПД у Франкфурту и кандидат на локалним изборима, као и свештеници Етиопијске цркве, који су у време поплава Србији дали несебичан допринос у сакупљању помоћи и до данас остали пријатељи Срба у Франкфурту.

ТВ Храм
свештеници Етиопијске цркве

Повезане вести

Вести